nieuws

Na droogte zomer 2018 geeft Lamb Weston bodemgezondheid topprioriteit

Duurzaamheid & MVO

Na droogte zomer 2018 geeft Lamb Weston bodemgezondheid topprioriteit

De extreem droge zomer van 2018 vraagt om nauwere samenwerking tussen Lamb Weston/Meijer en zijn telers. Het bedrijf voegt daarin ‘duurzame teelt’ toe aan zijn zes focusgebieden voor duurzaamheid, zo blijkt uit het duurzaamheidsverslag 2017-2018.

De gevolgen van klimaatsverandering baart Lamb Weston/Meijer zorgen, zo blijkt uit het duurzaamheidsrapport. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de bodemgezondheid. Afnemende bodemgezondheid is een serieus issue, vindt ceo Bas Alblas.

Klimaatverandering

“We zien het daarom als onze plicht om telers te ondersteunen in het omgaan van gevolgen met klimaatsverandering. In 2018 werden ze geconfronteerd met extreme droogte. Dit onderstreept het belang van goede samenwerking.” Ablas legt uit: “Gezonde bodems ondersteunen het natuurlijke vermogen om water vast te houden. Door inzet van waterefficiënte irrigatie, zoals druppelirrigatie, kunnen telers de oogstkwaliteit en het grondwaterniveau beter op peil houden.”

Water en energie

Ook op het gebied van water en energie zijn stappen gemaakt. Zo daalde de CO2-uitstoot vergeleken met referentiejaar 2008 met 30%. Verder gebruikt Lamb Weston sinds die tijd 24% minder energie. In 2018 verminderde het waterverbruik per ton eindproduct met 3,8% vergeleken met 2008. Niet alleen wist Lamb Weston de CO2-voetafdruk terug te dringen in de productie dat gebeurde ook bij transport. De jaarlijkse transportkilometers daalden met 6,5 miljoen kilometer wat de CO2-uitstoot met 6.033 ton vermindert.

Hergebruik grondstoffen

Bijna alle bijproducten en afvalstromen (97,3%) hergebruikt het concern met zijn hoofdzetel in het Zeeuwse Kruiningen. Ook verpakt Lamb Weston zijn producten in 100% recyclebaar plastic en in dozen van gerecycled karton.

Zout

Verder bevat 86% van alle voorgebakken producten plantaardige olie. Qua zoutreductie timmert de fabrikant ook aan de weg: in de afgelopen tien jaar voegde het bedrijf 30% minder zout toe aan premium friet en 10% minder aan gekruide aardappelproducten. 

Reageer op dit artikel