nieuws

Grolsch: ‘Duurzame krat Kornuit sterk genoeg maken was de grote uitdaging’

Duurzaamheid & MVO

Grolsch: ‘Duurzame krat Kornuit sterk genoeg maken was de grote uitdaging’

Grolsch ontwikkelde een krat voor haar merk Kornuit van plastic consumentenafval. Hoe kwam de bierbrouwer op het idee voor zo’n krat? En tegen welke obstakels liep Grolsch aan tijdens het ontwikkelproces van de duurzame krat. VMT sprak met Koert van ’t Hof van Grolsch.

Duurzaamheid is belangrijk voor Grolsch en aangezien Kornuit een duurzaam merk is, was het voor de bierbrouwer logisch dat ze het biermerk zo duurzaam mogelijk in de markt wilde zetten, aldus Van ’t Hof.

Plastic consumentenafval

“Dus toen we besloten om ook een eigen krat voor Kornuit te introduceren wisten we ook al snel dat we dit krat zo duurzaam mogelijk wilden produceren. Dit werd ook onze uitdaging richting DS Smith Plastics, onze krattenleverancier. We vroegen hen om te onderzoeken of er een krat gemaakt kon worden dat voor 100% gemaakt kon worden van plastic consumentenafval.”

De krat moet natuurlijk wel stevig genoeg zijn?

“De grootste uitdaging was inderdaad om ervoor te zorgen dat dit krat aan alle benodigde specificaties zou voldoen. Onze kratten moeten een enorme kracht kunnen dragen aangezien volle kratten 7 lagen hoog op pallets gestapeld worden om vervolgens vervoerd te worden. Aangezien er nooit eerder kratten zijn gemaakt van dit plastic hebben we veel moeten testen om er zeker van te zijn dat dit krat zou voldoen aan alle benodigde specificaties. Gelukkig heeft onze kratleverancier, DS Smith Plastics, dit uiteindelijk voor elkaar gekregen.”

Hoe verliep de samenwerking met DS Smith Plastics?

“De eerste gesprekken, waarin we DS Smith Plastics ook hebben uitgedaagd om een krat van plastic consumenten afval te maken, vonden vorig jaar februari plaats. We hebben er dus ongeveer een jaar over gedaan.”

Hoe regelden jullie dat het consumentenafval naar Grolsch komt?

“Het consumentenafval komt zelf niet naar Grolsch, dit afval wordt verzameld en naar het recyclagebedrijf gebracht. Vervolgens wordt het plastic gesorteerd en vermalen. Uiteindelijk wordt er granulaat van gemaakt dat naar DS Smith Plastics gaat. Hier wordt het klaargezet voor het spuitgietproces. Het afval dat nu gebruikt is, is al afkomstig uit een groter gebied, dit afval wordt namelijk vanuit Nederland en Duitsland verzameld.”

Is er genoeg plastic afval voor alle Kornuit-kratten?

“Dat is er zeker. De exacte aantallen wil ik je niet geven, maar je kunt ervan uitgaan dat dit om een substantiële hoeveelheid gaat. Kornuit is immers al een behoorlijk groot pils merk in Nederland.”

Stappen ook de andere merken van Grolsch over op deze krat?

“Hier zijn nog geen concrete plannen voor en we zullen eerst gaan bekijken hoe dit nieuwe krat zich ontwikkeld in de markt. Maar zoals ons credo luidt; “ontdek alles en behoudt t goede” zullen we blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden om onze producten zo duurzaam mogelijk in de markt te zetten.”

Wat zijn de volgende stappen die Grolsch gaat zetten in de verduurzaming van verpakkingen?

“Een voorbeeld van één van de projecten waar we nu mee bezig zijn, is de folie voor onze 6-pack blikken van Kornuit. Diverse testen vinden nu plaats. En bij succes, wordt deze folie ook volledig van gerecycled plastic gemaakt.”

 ‘Kornuit krat is een mooi praktijkvoorbeeld van een circulaire verpakking’

“Het is belangrijk dat bedrijven meer gerecycled kunststof afkomstig van verpakkingsafval uit huishoudens gebruiken voor verpakkingstoepassingen”, vindt verpakkingskundige Niels van Marle van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).  “Dat stimuleert de vraag naar gerecycled plastic en het zorgt ervoor dat de keten circulair wordt.” 

Van Marle vindt de krat van Kornuit een mooi praktijkvoorbeeld van een circulaire verpakking. “Dit soort toepassingen zijn goede voorbeelden voor bedrijven om gerecyclede materialen in te zetten bij nieuwe verpakkingen.” Hij ziet ook mogelijkheden voor andere biermerken en bedrijven die kratten op de markt brengen.

“Er wordt voor kratten al gerecycled materiaal gebruikt, maar naar mijn weten nog niet vaak kunststof verpakkingsafval uit huishoudens.” Van Marle merkt op dat als de recyclestroom uit een HDPE mono-stroom komt, het interessant kan zijn om in de toekomst  ook te kijken naar materialen uit een mix-stroom.

Van Marle signaleert dat bedrijven steeds meer obstakels gaan wegnemen die recyclebaarheid in de weg staan. Maar dilemma’s zijn er ook als het gaat om voedselveiligheid en de behoefte aan barrière-eigenschappen van materialen.

“Barrière-eigenschappen worden nu vaak gerealiseerd met samengestelde materialen. Deze samengestelde materialen zijn meestal zeer effectief, maar kunnen de recycling bemoeilijken”, zegt Van Marle.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel