nieuws

‘Verse melk met houdbaarheid van 60 dagen mogelijk met hogedruktechnologie’

Algemeen

Een Australisch voedingsmiddelen-technologiebedrijf heeft een manier gevonden om melk zestig (tot wel negentig) dagen vers te houden in de koelkast. In het proces zijn geen conserveermiddelen of andere additieven nodig om de smaak van koeverse melk te behouden. FrieslandCampina is nog niet overtuigd van de Australische melkinnovatie.

‘Verse melk met houdbaarheid van 60 dagen mogelijk met hogedruktechnologie’

De technologie is ontwikkeld door Naturo (All Natural Technologies). De Australische voedselveiligheidsautoriteit Dairy Food Safety Victoria heeft de methode goedgekeurd “als een alternatieve behandeling voor pasteurisatie van rauwe melk”.

De gepatenteerde technologie kan het kiemen van spoorvormende pathogenen (zoals Bacillus cereus) voorkomen zonder de melk te hoog te hoeven verhitten. Volgens Naturo maakt de innovatie de melk veilig om te drinken. De melk heeft bovendien een nutritionele waarde die trouwer zijn aan rauwe melk dan gepasteuriseerde melk.

Hogedrukbehandeling

Het proces bestaat uit een homogenisatiestap en een verwerking onder hoge druk. Tijdens de homogenisatiestap wordt de melk niet warmer dan zestig graden Celsius.

De verwerking onder hoge druk (350 MPa) doet de melk niet warmer worden. De melk wordt tijdens het gehele proces niet warmer dan 60°C.

De methode is nog niet getest voor melk anders dan van de koe, maar het patent sluit succesvolle toepassing op melk van alle dieren niet uit.

Pasteurisatie

“Het belangrijkste verschil tussen onze melk en gepasteuriseerde melk is het feit dat we de melk niet ‘koken’ om het veilig te maken voor menselijke consumptie”, zegt Naturo-directeur Jeff Hastings tegen The Courier Mail.

“Pasteurisatie verhit melk tot een maximum van 72°C gedurende in ieder geval vijftien seconden om de melk veilig te maken, terwijl wij pathogenen kunnen doden zonder op hitte te vertrouwen”, aldus Hastings. De melk die hieruit voortkomt heeft een houdbaarheid van ongeveer veertien dagen.

Verhitting door middel van ultra hoge temperatuur (UHT), meer dan 135°C voor ongeveer vier seconden, levert een melk op met een houdbaarheid van 21 tot 31 dagen.

Deze temperaturen denatureren de aanwezige melkeiwitten en veranderen de smaak van de melk. Het pasteurisatieproces vermindert zo nutritionele kwaliteit van de melk, deze degradatie neemt toe naarmate de temperatuur hoger wordt.

“Het gevolg is een compromis tussen voedingswaarde en houdbaarheid; betere voedingswaarden en een kortere houdbaarheid, of minder nutritionele melk en een langere houdbaarheid.

De kortere houdbaarheid limiteert transport over een lange afstand, zegt Hastings. “Daarom zijn er consumenten die alleen maar UHT-melk kunnen krijgen. In gebieden zonder zuivelindustrie zal reguliere gepasteuriseerde melk immers bedorven zijn kort na aankomst bij de consument.”

FrieslandCampina niet overtuigd

FrieslandCampina is nog niet overtuigd van de Australische melkinnovatie. “In het Naturo proces wordt afgestapt van de hittepasteurisatie en wordt hogedrukbehandeling toegepast. Het is algemeen bekend dat hogedruktechnologie de voor verse melk bekende pathogene micro-organismen kan afdoden”, zegt een woordvoerder van de zuivelcoöperatie.

“Het is echter onbekend of dat in de zelfde mate gebeurt voor alle mogelijke pathogenen als met hittepasteurisatie.”

Beoogde kwaliteitsvoordelen

“Als extra voordeel van de hogedruktechnologie wordt beschreven dat een houdbaarheidsverlenging tot zestig dagen haalbaar is. Dit zou betekenen dat alle bederforganismen, die kunnen groeien in de koelverse keten initieel geheel afwezig zijn. Wij kennen tot op heden geen technologie voor koelverse melk die dat bereikt”, aldus de woordvoerder.

“FrieslandCampina is positief over ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de oorspronkelijke nutritionele waarde van rauwe melk zo goed mogelijk behouden blijft. Voedselveiligheid komt echter altijd op de eerste plaats.”

Reageer op dit artikel