nieuws

Transvetzuren in EU verleden tijd

Algemeen

Levensmiddelen in de Europese Unie mogen niet meer dan twee procent transvetzuren (op vetbasis) in het eindproduct bevatten. MVO de ketenorganisatie geeft aan dat dit voor Nederland geen probleem zou moeten zijn, omdat transvetzuren in Nederland vrijwel niet meer in voeding voorkomen.

Transvetzuren in EU verleden tijd

De Europese Commissie heeft de limiet bepaald en staat in een nieuw-aangenomen wet. Voedingsmiddelen die niet aan de wet voldoen, mogen nog tot 1 april 2021 op de markt verschijnen.

MVO

De ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO verwelkomt de transvetzuurlimiet, omdat het consumenten meer duidelijkheid biedt. Bovendien wordt het Europese voedselaanbod gezonder.

Oliën- en vettenbedrijven in Nederland hebben de transvetzuurgehaltes in hun producten teruggedrongen tot een zeer laag niveau. Nederlandse voedingsmiddelen bevat daardoor weinig transvetzuren.

Uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling 2012 – 2016 blijkt dat de gemiddelde Nederlander per dag niet meer dan 0,3 procent van de calorieën aan transvetzuren binnenkrijgt. Dit ligt ver onder het maximum van één energieprocent transvetzuren per dag die de Gezondheidsraad voorlegt.

FoodDrinkEurope

Ook Europese voedingsmiddelenbrancheorganisatie FoodDrinkEurope is blij met de nieuwe limiet. De organisatie wil Europese midden- en kleinbedrijven die het transvetgehalte nog flink moeten reduceren bijstaan.

Nu dat de transvetzuurlimiet wettelijk is vastgesteld, adviseert FoodDrinkEurope om de verplichte etiketteringseis voor hydrogenering te schrappen. De vermelding zal overbodig worden.

Reageer op dit artikel