nieuws

Caloriereductie door suikervermindering fors overschat

Algemeen

Caloriereductie door suikervermindering fors overschat

Nederlanders schatten de hoeveelheid energie die in suiker-gereduceerde producten zit te hoog in. Vooral in vaste producten, zoals biscuits en onbijtrepen, is dit goed te zien.

De helft van de consumenten verwacht dat producten die 45 procent minder suiker bevatten, een evenredige caloriereductie hebben. Dit is een flinke overschatting van de werkelijke situatie, zo blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van het Kenniscentrum suiker & voeding (KSV).

Een kleine twaalfhonderd Nederlanders van achttien jaar en ouder werden onderzocht op hun kennis, houding en gedrag omtrent suikerverlaging in levensmiddelen.

In het onderzoek kregen de ondervraagden zeven producten voorgelegd. Van krokante muesli, onbijtrepen, voedingsbiscuits, winegums, mayonaise, chocolademelk en cola kregen zij een reguliere versie en een met minder suiker.

Caloriereductie

De enquête liet zien dat de helft van de ondervraagden verwacht dat muesli, onbijtrepen, voedingsbiscuits en winegums met dertig tot 45 procent minder suiker dan de reguliere versies, een evenredige caloriereductie hebben.

Consumenten blijken bij het kopen van producten vooral te letten op de hoeveelheid (toegevoegde) suikers. De daadwerkelijke caloriereductie van slechts 3 – 5,2 procent zal veel consumenten tegenvallen.

Bij mayonaise zonder suiker onderschatten de ondervraagden de caloriereductie ook. Bij de vloeibare producten chocolademelk en cola, daarentegen, werd de caloriereductie onderschat.

Bovendien denkt een derde van de ondervraagden dat suiker meer energie bevat dan vet.

Reageer op dit artikel