nieuws

Vanaf 2021 is wegwerpplastic verboden in de EU

Algemeen

Vanaf 2021 is wegwerpplastic verboden in de EU

550 Europarlementariërs hebben voor een wet gestemd die vanaf 2021 onder andere wegwerpbestek en -rietjes verbiedt in de Europese Unie (EU).

Plastic wegwerkbestek (messen, vorken, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen zijn vanaf 2021 verboden binnen de EU.

Plasticrecycling

Bovendien moeten plastic flessen in 2025 ten minste voor 25 procent uit gerecycled plastic bestaan. Voor 2030 moet dat percentage omhoog naar dertig procent.

Tegen 2029 moeten lidstaten negentig procent van alle plastic flessen inzamelen.

Verantwoordelijkheid

De nieuwe wet introduceert ook een producentenverantwoordelijkheid. Hiermee betalen bijvoorbeeld producenten voor het verzamelen van verloren visnetten en niet de vissers zelf.

Producenten moeten ook verdere verantwoording dragen door de milieueffecten van het op straat weggooien van plastic.

Milieuschade

Europarlementariër Frédérique Ries, Fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, zegt: “Deze wetgeving vermindert de rekening van de milieuschade met €22 miljard – de geschatte kosten van vervuiling door plastic in Europa tot 2030.”

“Europa heeft nu wetgeving om dit internationaal te verdedigen en te promoten, vanwege de internationale aard van zeevervuiling door plastic. Dit is essentieel voor de planeet.”

Reageer op dit artikel