nieuws

Zuivelalternatieven domineren plantaardige voeding

Algemeen

Zuivelalternatieven domineren plantaardige voeding

De opkomst van plantaardige alternatieven voor dierlijke voedingsproducten is vooral vanwege vermeende gezondheidsvoordelen. Voor bijna elk dierlijk product zijn er soms meerdere plantaardige vervangers.

Fabrikanten bieden vooral zuivelalternatieven veel aan. De samengestelde jaarlijkse groei van 2014 tot 2018 van nieuwe zuivelvrije voedingsmiddelen was gemiddeld achttien procent. Dit meldt Innova Market Insights.

“Meer consumenten nemen een veganistisch of lactosevrij dieet tot zich, terwijl anderen zich wenden tot plantaardig voedsel vanwege veronderstelde gezondheidsvoordelen. Vooral in de Westerse wereld ontwikkeld deze markt zich snel,” zegt Lu Ann Williams, innovatiedirecteur bij Innova Market Insights.

Zuivelalternatieven

De marktwending begon bij de de alternatieven voor zuiveldranken. Deze productgroep is nog steeds leidend in de sector voor plantaardige lternatieven.

Graan in plaats van soja

Nieuwe producten worden vaak niet meer op soja gebaseerd, maar op graangewassen zoals rijst, haver en gerst. Ook worden noten en lupine,
hennep en lijnzaad steeds vaker gebruikt.

In Noord-Amerika en West-Europa bloeit de zuivelalternatievensector, maar de positioneringskeuzes zijn niet universeel binnen deze landen. In sommige landen is de groei te danken aan een groeiende groep mensen dat veganistische prefereert. In andere landen is de bevolking bezorgder om lactose.

“De productkeuze was nog nooit zo uitgebreid en ontwikkelaars blijven met complexe, handigere en toegeeflijke opties komen. Belangrijke kansen liggen bij het gebruik van een breder scala aan plantaardige ingrediënten, meer segmentatie in wat als normaal wordt beschouwd, terwijl één van de belangrijkste uitdagingen in sommige gevallen is om duurzaamheid te
verbeteren,” aldus Williams.

Reageer op dit artikel