nieuws

Trending in food 2019: Nauwkeuriger inspecteren

Algemeen

Trending in food 2019: Nauwkeuriger inspecteren

Joop Janssen, Invert Robotics: ‘Robots maken beter onderhoud mogelijk’. Inspecties van tanks en drogers kosten veel tijd en geld. Daarom worden ze vaak zo min mogelijk ingepland. “Maar goed onderhoud is wel belangrijk voor de voedselveiligheid en voor de levensduur van de installaties”, zegt Joop Janssen. Hij verwacht dat inspecties met robots in de toekomst gaan toenemen. Robots werken sneller en nauwkeuriger. Daardoor wordt het gemakkelijker om installaties goed te onderhouden.

Inspecties op tanks en drogers worden vaak als een noodzakelijk kwaad gezien. “De meeste inspectiemethoden kosten veel tijd, waardoor de productie lang stilligt”, zegt Joop Janssen, general manager Europe bij Invert Robotics. “Je kunt zo’n inspectie bijvoorbeeld uitvoeren door een steiger op te bouwen in de tank of droger. Of je kiest voor ‘rope access’. Dit betekent dat je monteurs aan touwen in de tanks laat afdalen. Natuurlijk zijn er ook snellere methoden. Maar daarbij moet je gebruik maken van chemicaliën. Zeker in levensmiddelenbedrijven is dat vaak niet gewenst.” Janssen ziet dat de inspecties van tanks en drogers daardoor vaak tot het laatste moment worden uitgesteld.

Beter onderhoud

Janssen verwacht dat inspecties met robots gaan toenemen. “Door met robots te werken kunnen de inspecties sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd”, zegt hij. “De camera op een robot kan 30x optisch inzoomen. Dit betekent dat hij scheurtjes tot 0,06 mm kan waarnemen. Dit is vele malen nauwkeuriger dan een visuele inspectie of de inspectie met een drone.” Janssen noemt bovendien als voordeel dat het werken met een robot veiliger is. Je hoeft namelijk geen mensen meer in een tank af te laten dalen. “Maar het belangrijkste voordeel is dat inspecties niet meer als een noodzakelijk kwaad worden gezien”, zegt Janssen. “De robot voert het werk snel uit, waardoor de inspecties gemakkelijk in te plannen zijn. In de praktijk betekent dit dat de inspecties vaker kunnen worden uitgevoerd. Door meer en nauwkeuriger te inspecteren zien voedingsmiddelenbedrijven beginnende problemen lang van tevoren aankomen. Dit zorgt voor betere onderhoudsplannen en een betere inschatting van de benodigde budgetten. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat installaties beter worden onderhouden en daardoor langer meegaan. Bovendien, de scheurtjes in de wanden van tanks en drogers vormen een broedplaats voor micro- organismen. Een snellere reparatie van kleine beginnende scheurtjes vergoot de voedselveiligheid.”

Reparaties uitvoeren

Janssen verwacht dat robots in de toekomst meer werkzaamheden kunnen overnemen dan alleen de visuele inspectie. “Je zou een robot bijvoorbeeld ook de wanddikte van tanks kunnen laten meten”, zegt hij. “En de ontwikkelingen gaan alleen maar verder door. Wellicht is het in de toekomst zelfs mogelijk dat robots zelfstandig reparaties uitvoeren. Het uitvoeren van visuele inspecties is een bewezen concept. Dat is nu klaar voor de uitrol. We zullen zien wat robots ons nog meer brengen.”

www.invertrobotics.com

NB. Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van dit jaar. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsmiddelenindustrie over de huidige trends in de markt.

Reageer op dit artikel