nieuws

ABN Amro: personeelstekort in voedingsindustrie lijkt blijvend

Algemeen

ABN Amro: personeelstekort in voedingsindustrie lijkt blijvend

Het blijvende tekort aan (technisch) personeel in de voedingsindustrie beperkt de groei. Dit noopt ondernemers tot het nemen van ingrijpende maatregelen.

Dit laat ABN AMRO weten in een rapport wat ze naar buiten hebben gebracht. Er wordt gesproken over bedrijfssectoren maar hoe zit het in de Foodsector?

Meer productie dan andere sectoren

De foodsector produceert in 2018 ongeveer drie procent meer dan andere sectoren. Ondanks de hogere productie steeg de omzet amper. Dit is te wijten aan de dalende grondstof prijzen. De prijsdaling vond voornamelijk plaats in de vleesverwerkende industrie. De prijs van varkensvlees lag namelijk een stuk lager in 2018 dan het jaar ervoor.

De uitvoerwaarde van voedingsmiddelen steeg in de eerste 9 maanden van 2018 nauwelijks (+1%). Dit komt omdat de economische groei in de eurozone tegenviel. Ruim tachtig procent van de foodexport gaat naar landen binnen Europa.

De volumegroei in supermarkten en horeca ligt ook lager dan in 2017. Hoeveel lager wordt niet vermeld.

Uitdaging vacatures vullen

In de foodsector wordt ook gevreesd voor personeelstekort. Door automatisering en robotisering kan een deel worden opgevangen maar dit is aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er ontstaan wel meer vacatures in het middenkader. Het invullen van deze arbeidsplaatsen is een uitdaging.

Ondernemers in de foodsector zijn zich hiervan bewust. De sector wordt actief onder de aandacht gebracht bij poteniele werknemers. Voornamelijk jongeren en studenten worden gepolst door middel van voorlichtingen om voor een bepaalde studie te kiezen richting de foodsector.

ABN Amro verwacht dat de volumes in de foodsector volgend jaar met één procent toenemen.

Reageer op dit artikel