nieuws

Supermarkten keren zich tegen uitbreiding wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken

Algemeen

Supermarkten keren zich tegen uitbreiding wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken

Het CBL, branchevereniging voor supermarkten en food servicebedrijven in Nederland, geeft aan bezorgd te zijn over de voorgestelde uitbreiding van het toepassingsgebied van het voorstel van de EU-Richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen.

De uitbreiding zal bestaan uit de bescherming van grote voedingsbedrijven, wat volgens het CBL zal leiden tot hogere prijzen voor consumenten zonder tastbare voordelen voor boeren en tuinders. In een brandbrief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vraagt het CBL om het toepassingsgebied te beperken tot boeren, tuinders en mkb-leveranciers, zoals het nu geformuleerd is in het initiële voorstel van de Europese Commissie.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)
CBL brief 1

CBL brief 2
De brief van CBL aan minister Schouten met ondertekening van de verschillende supermarkten.

Lobby door multinationals

Het wetsvoorstel was oorspronkelijk bedoeld om boeren te beschermen tegen grote afnemers. Maandagavond stemde de Landbouwcommissie van het Europees Parlement met grote meerderheid voor een rapport om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen te stoppen.

Na de publicatie van het voorstel begonnen meerdere multinationals een lobby bij het Europees Parlement om eenzelfde bescherming te krijgen. Marc Jansen, directeur van het CBL vindt dit absurd. “Grote voedselproducenten zijn niet de zwakke partijen in de voedselketen die bescherming nodig hebben. Zij zijn vele malen machtigen dan de grootste supermarktorganisatie.”

Nadelig voor boeren, supermarkten en consument

Wanneer de richtlijn wordt uitgebreid voorziet Jansen een toegenomen druk van grote merkfabrikanten op de supermarkten, waardoor het lastiger is voor supermarkten om tegenwicht te bieden in inkooponderhandelingen. Dit zal volgens hem leiden tot verbeterde marges voor de grote merkenfabrikanten en een hogere inkoopprijs voor supermarkten en andere afnemers. De boer, die uitgangspunt was van het voorstel, zal hier niet van profiteren. Bovendien zal volgens Jansen voedsel ook duurder worden voor de consument.

Reageer op dit artikel