nieuws

Column: Klimaatneutrale productie als stip op de horizon

Algemeen

Column: Klimaatneutrale productie als stip op de horizon

Bij verduurzamen denk je als eerste aan het terugdringen van verspilling. Maar duurzaam produceren heeft natuurlijk meerdere aspecten. Zo heb je voor veel brood bakken veel energie nodig. Als die energie uit een duurzame bron komt, kun je een verschil maken. Dit artikel is verschenen in VMT 11 van 28 september.

Zonnepanelen op de daken van onze bakkerijen zijn een stap in de goede richting, mits onze daken hiervoor geschikt zijn. In het kader van minder papierverspilling digitaliseren we steeds meer. Wellicht kunnen de papierbakken ooit helemaal de deur uit als ze toch altijd leeg blijven.

In diverse hoeken pakken we zaken op om de productie te verduurzamen. Maar verspilling blijft een van de belangrijkste thema’s om op te pakken. Neem bijvoorbeeld brood: dat is nog steeds een van de meest verspilde producten in de supermarkt en bij de consument thuis.   

Voedselverspilling

Natuurlijk wordt overproductie zoveel mogelijk beperkt door goede afspraken met klanten over bestelmomenten, prognoses en door de productie zo strak mogelijk te plannen. Maar toch, er komt veel brood terug uit de winkels. Voornamelijk omdat het over is en brood van een dag oud niet meer wordt verkocht. We willen immers volle schappen in de supermarkt, ook ’s avonds en op zondag.

We verwachten geen ‘nee’. En we willen uit een ruim assortiment kunnen kiezen. Bovendien: een vol schap oogt gewoon beter. Daarnaast is er een flinke reststroom omdat bepaalde producten niet mogen worden verkocht. Zeven broodjes in de verpakking in plaats van acht? Afgekeurd! Etiket scheef geprint? Afgekeurd! Afwijkende vorm of maat? Afgekeurd!

Terwijl met het brood zelf niets mis is. De iets te kleine Zeeuwse pruimen zijn een recent voorbeeld in een andere tak van de voedingsmiddelenindustrie. Deze voorbeelden komen dagelijks voorbij. 

Veevoer

Terug naar die berg brood die hier dagelijks overblijft. Er worden allerlei innovatieve technieken ontwikkeld om oud brood te vergisten tot een duurzame energiebron of zelfs te verwerken tot een grondstof die weer in brood kan worden gebruikt.

Deze technieken zijn helaas voor onze bakkerijen nog te kleinschalig om goed te kunnen toepassen. En hoe zit het eigenlijk met het beheersen van de traceerbaarheid en allergenen wanneer je oud brood verwerkt in nieuw brood?

Gelukkig zijn er andere opties. Bij de levering van vandaag aan de winkels nemen onze chauffeurs het overgebleven brood van gisteren mee terug naar de bakkerij. Daar wordt dit oude brood verzameld, samen met de overproductie die de bakkerij niet heeft verlaten. Dit alles wordt opgehaald en verwerkt tot veevoer.

Zo wordt onze reststroom en die van de supermarkt geen afval. Natuurlijk kun je een discussie voeren over hoe duurzaam die vee-industrie dan is, maar dat past niet op één pagina. Het brood dat mensen niet meer willen eten, geven we aan de dieren en die eten wij dan uiteindelijk weer. Cirkeltje rond en ook nog binnen de lijntjes van wetgeving, BRC- en GMP-standaarden. 

Consumptiecultuur

Een volledig klimaatneutrale industriële bakkerij? Dat is waarschijnlijk een stip op een verre horizon. Tot die tijd is de enige conclusie dat we binnen het krachtenveld van idealen, voedselveiligheid, wetgeving, kwaliteitsstandaarden, commerciële belangen en onze consumptiecultuur doen wat we kunnen. En dat is steeds meer.

Auteur: Suzanne van Zelst is kwaliteitsmedewerker bij Amarant Bakkersholding

Reageer op dit artikel