artikel

Plastics recycling hoofdthema Empack

Algemeen

Plastics recycling hoofdthema Empack

Een van de hoofdthema’s van Empack is Plastics recycling, een hot topic in de Nederlandse verpakkingsindustrie. Het thema komt onder meer aan bod in een miniconferentie met vier experts. De verpakkingsbeurs is op 3 en 4 april te bezoeken in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit artikel is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019.

“De industrie staat niet stil. Op dit moment wordt er meer dan ooit gewerkt aan duurzamere verpakkingen. De tijd om over te gaan tot actie is dan ook nu, en in het nieuws worden al volop allerlei duurzame initiatieven naar buiten gebracht”, legt Irma de Hoon uit, group event director van Empack. “Zo zien we dat supermarktketens in de winkel alternatieven aanbieden. En op de valreep van 2018 viel het definitieve akkoord vanuit de Europese overheid voor een verbod op wegwerpplastic. Door al deze initiatieven lijkt het alsof plastic per definitie slecht is, maar is dat ook altijd zo? Het antwoord op deze vraag krijgen verpakkingsprofessionals op Empack.”

Miniconferentie

Het recyclen van plastic is dan ook het hoofdonderwerp dat uitvoerig terugkomt op de beurs. In samenwerking met NRK Verpakkingen, wordt dit onderwerp behandeld in de vorm van de miniconferentie ‘Gerecycled plastic voor voedselcontactmaterialen’ op 4 april. Vier experts, onder wie Jur Zandbergen en Benedict Haemers, delen de laatste ontwikkelingen. Vragen die aan bod komen zijn: Welke wetgeving komt erbij kijken? Waarmee moet je rekening houden bij het testen van deze materialen? Is het nog altijd voedselveilig wanneer je gerecycleerd plastic verpakkingsmateriaal inzet voor de voedingsindustrie? Na de conferentie volgt een paneldiscussie waar het publiek bij wordt betrokken. Twee andere hoofdthema’s die aan bod komen zijn Ketensamenwerkingen en E-packaging. Alle drie de thema’s hebben een link met duurzaamheid.

Noviteiten op Empack

Kijk voor alle noviteiten op goo.gl/YxTigK

Online Gasanalyzer

Gullimex, stand 1.E111

Werkt u met gasverpakkingen? Dan weet u dat quality assurance alles is bij MAP, verpakken onder beschermende atmosfeer. Omdat u als producent er zeker van moet zijn dat de apparatuur werkt, is controle van het begassingsproces cruciaal. Gullimex heeft hiervoor de perfecte gasanalyzer. Gullimex heeft als doel gesteld klanten te helpen die gebruikmaken van MAP. Met name om de meest efficiënte en kosteneffectieve kwaliteitsborging mogelijk maken. De apparaten uit de MAP Check 3-serie controleren en monitoren de gassamenstelling (O2 en/of CO2) tijdens een flow-, schalensluit- of dieptrekverpakkingsproces. Door het gasmengsel voortdurend te analyseren en waar nodig bij te sturen, waarborgt de analyzer dat elke verpakking volgens specificaties wordt begast. De toegevoegde waarden zijn: tijdsbesparing, door analyses uit te kunnen voeren zonder tijdrovende kwaliteitscontrole; continue procesborging, waardoor de frequentie van steekproeven omlaag kan; gasbesparing op onder meer de flowpackmachine door de GasSave-functie van maar liefst 20 tot 50 procent. In vergelijking met handmatig testen bespaart u aanzien – lijk op afval- en arbeidskosten. Bovendien voorkomt u terugroepacties en herverpakken omdat de machine stopt bij overschrijding van de ingestelde grenswaarden. Verbeteringen in het proces zijn à la minute mogelijk. U krijgt dus volledige controle over uw begassingsproces. Niet alleen de metingen zijn gemakkelijk uit te voeren. Ook de data die u verzamelt, worden goed en veilig opgeslagen en zijn eenvoudig te analyseren door de juiste software. Contact: Gullimex, +31 (0)74 265 77 84 of s.vanengelen@gullimex.com

Freshline Aroma MAP-systeem

Air Products, stand 3.C139

Het reukorgaan wordt beschouwd als het krachtigste zintuig van de mens. Daarom introduceert Air Products Freshline Aroma MAP. Dit systeem injecteert in de verpakking natuurlijke aroma’s, zoals essentiële oliën, ge – lijktijdig met het MAP-gas. Met dit innovatieve systeem biedt Air Products de fabrikanten van voedingsmiddelen een nieuwe manier om natuurlijke aroma’s aan verpakte voedingsmiddelen toe te voegen en zo de zintuiglijke ervaring van consumenten te verbeteren. Deze technologie heeft ook potentie om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Het gebruik van bepaalde specifieke essentiële oliën kan leiden tot een nog langere houdbaarheid van het product, in vergelijking met standaard-MAP. De natuurlijke essentiële oliën of aroma’s die in de verpakking geïnjecteerd worden, komen tegemoet aan de stijgende vraag naar clean-label ingrediënten. Zintuiglijke marketing is de laatste jaren sterk in opmars. Het is niet alleen trendy maar vooral zeer efficiënt. Bent u benieuwd of het toevoegen van aroma’s een meerwaarde kan betekenen voor uw producten? Bezoek stand 3.C139 en ervaar zelf de kracht van geur. Stalen van verpakte voedingsmiddelen, verrijkt met natuurlijke aroma’s, worden ter plekke aangemaakt. Kunt u niet aanwezig zijn op Empack, vraag dan uw gratis monster aan via onze website: airproducts.nl/AromaMAP Contact: Air Products, Erik Brandes, Brandee@airproducts.com

Reageer op dit artikel