artikel

Column: Ons voedsel is vaak chemisch besmet

Algemeen

Column: Ons voedsel is vaak chemisch besmet

In ons leefmilieu en voedselpakket kunnen zich ongemerkt chemische contaminaties voordoen. Het inventariseren hiervan zou onderdeel moeten zijn van de TACCP- en VACCP-risicobeoordelingen, maar dat is in veel gevallen niet zo. Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober 2018.

Neem citrusfruit. Ooit marmalade of sinaasappelmousse gegeten, een limoncello gedronken of gewoon een sinaasappel doormidden gesneden? Grote kans dat u onbewust fungicide stoffen zoals imazalil, propiconazol, thiabendazol, pyrimethanil of kaliumsorbaat binnenkrijgt.

Stoffen waarmee vrijwel al het citrusfruit tegen schimmels wordt beschermd. Fungiciden zijn in de regel niet bepaald de meest gezondheidsondersteunende stoffen. In chemisch opzicht vliegen de benzeenringen je om de oren waarvan bekend is dat deze mutageen (genotoxisch) zijn.

Kuiltje bij de steel

Het doorsnijden van een meloen of het schillen van een andere exoot zoals een mango voor bijvoorbeeld een fruitsalade of bowl zijn schoolvoorbeelden van bacteriologische en chemische kruisbesmetting. Vooral de waslaag kan een schuilplaats zijn voor pathogene microorganismen.

En wat te denken van het kuiltje bij de steel van een appel? Voor wie appels geheel opeet kan dit steeltje een verzamelbekertje voor gif zijn dat wordt mee geconsumeerd. Het bekertje is immers een plek waar vervuiling zich na iedere regenbui kon ophopen. Ananas is op het veld – vlak voor de oogst – collectief, tegelijk te rijpen met een noodrijping. Dit gebeurt door het te behandelen met een groeiremmend middel zoals Ethrel van Bayer (werkzame stof is Etephon).

De plukkaravaan hoeft maar één keer door het veld. De lonen zijn toch al zo hoog in Costa Rica. Ook gedroogde kruiden kunnen soms zeer giftige stoffen bevatten als bij de pluk ervan niet goed is opgelet en het doel is om vooral veel kilo’s te oogsten. Berucht is de besmetting (bijpluk) van giftige gewassen zoals Jacobskruiskruid (Senea jacobea) die het zeer toxische pyrrolizidine kan bevatten dat terminale leverschade kan veroorzaken.

Weekmakers

Verder kunnen kunststof bewaarbakjes of zakken van het merk ‘extreem goedkopie’, waar mensen bijvoorbeeld voedsel in invriezen, weekmakers bevatten die buiten het zicht blijven van de NVWA die toeziet op de naleving van Verordening (EU) nr. 1935/2004 rond contactmaterialen voor voedingsmiddelen.

En dan is er ook nog fipronil. Door dierenartsen jaren voorgeschreven als antivlooienmiddel. Het volgende moment ligt ons huisdier in bed (jazeker, het komt voor) met het baasje dat ongemerkt méér fipronil binnenkrijgt dan door het eten van de meest giftige eieren tijdens de fipronilaffaire van 2017.

Kunststof wijnkurken

Ruik ook maar eens lekker snobistisch aan de plastic kurk na het openen van een wijnfles. De esters komen je tegemoet. Dit duidt op de royale toepassing van weekmakers, zoals vetzuren, in de kurk. Die kunnen met de alcohol de zeer chemisch geurende esters vormen.

De horeca is vrijwel volledig buiten beeld als het op contaminaties aankomt. Behandelde grondstoffen, de thermische processen in de keuken en de hygiëne in het algemeen kunnen veel risico’s opleveren. Een uitgebreide versie van deze column van IJsbrand Velzeboer is hier te vinden.

Reageer op dit artikel