artikel

‘ Ontwikkel product met een twist’

Algemeen

‘ Ontwikkel product met een twist’

Productontwikkelaars staan voortdurend voor de uitdaging consumenten te verrassen met vernieuwende smaken. Omdat de producten bij een groot publiek moeten aanslaan, combineert adviesbedrijf Foodpairing zijn expertise in aroma’s, online consumentengedrag en historische bedrijfsgegevens om zijn klanten toepasbare business-intelligence aan te bieden. Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 30 maart 2018.

Continu innoveren en nieuwe voedingsproducten op de markt brengen is een must voor elk voedingsbedrijf. Omdat de kans op succes klein is, zijn de financiële risico’s niet gering. De consument probeert en proeft wel van de nieuwe producten, maar gaat vaak niet over tot een tweede of herhaalde aankoop. Met als gevolg dat het product al na enkele maanden uit de winkelrekken wordt gehaald. Foodpairing gelooft dat smaak de oplossing is om consumenten aan te zetten tot herhaalde aankoop. Vanuit deze overtuiging helpt het voedingsbedrijven en verhoogt het de slaagkansen van zijn innovaties door moleculaire wetenschap en datascience te combineren.

Onbekende smaken

“Wij helpen voedingsbedrijven met het identificeren van de smaken die hun consumenten morgen lekker gaan vinden, maar waarschijnlijk nog niet kennen. Wij willen succesvolle smaken lanceren”, vat businessdevelopementmanager Pascal-Xavier Van de Goor de missie van het adviesbedrijf samen. Dankzij de foodpairingmethode kan objectief worden vastgesteld welke innovatieve smaakcombinaties mogelijk zijn. Van de Goor: “Dit gebeurt op grond van het aromaprofiel van een product of ingrediënt. Als producten belangrijke aromatische componenten gemeenschappelijk hebben, kunnen ze gecombineerd worden. Daarmee bevindt Foodpairing zich op de grens van chemie, statistiek, datasciences en gastronomie.”

Lees ook: Foodpairing ook geschikt voor foodindustrie

Topchefs en bartenders

Sinds de start in 2009 focust Foodpairing op de culinaire wereld. Met bijvoorbeeld fois gras met witte chocolade. “Voor voe- dingsbedrijven is vooral belangrijk dat de producten aanslaan bij een breed publiek”, zegt Van de Goor. “Topchefs zijn evenwel trendsetters. Foodies en foodbloggers pikken hun creatieve recepten op. Als er voldoende tractie is, zien we nogal eens dat voedingsbedrijven die oppakken.” Voorbeelden zijn rode biet als ingre diënt in allerlei recepten, maar ook als puur sap te koop, of tiramisu met matcha (groene Japanse thee, red.). Aansprekend is Nestlés KitKat-chocolade met ketjap of groene thee.

Millenials

“Innovaties in de markt worden tegenwoordig gestuurd door millennials of Generatie Y. Dit gaat verder dan smaak”, weet de businessdevelopmentmanager. Uiteraard volgt het business-intelligencebedrijf dit op de voet. “Online communiceert deze generatie, geboren tussen 1980 en 2000, in tekst en in beeld wat ze willen zien in het schap.” Volgens de Foodpairing-consultant ligt hier de basis van de ontevredenheid over wat in de retail te koop is. “Veel producten en smaken zijn in hun ogen hetzelfde.”

De boodschap aan de voedingsindustrie is: kom met innovatieve, originele producten en onderscheid je met een duurzaam verhaal waar vernieuwende smaken deel van uitmaken. Het succes van kleinschalig en ambachtelijk geproduceerde producten en lokale producten is volgens de consultant een duidelijk signaal

Adviezen

Zijn advies aan de voedingsbedrijven is producten te ontwikkelen met een twist, een verrassende smaak. “Combineer het vernieuwende met het vertrouwde van een product. Op deze wijze verlaagt het voedingsbedrijf de drempel voor consumenten om een product met een nieuw ingrediënt te kopen. Zij kiezen eerder een product met een of twee nieuwe ingrediënten dan een product met alleen maar onbekende ingrediënten.” Een voorbeeld? Aan havermout met gedroogde rode bessen zou yuzu toegevoegd kunnen worden. De smaak van deze citrusvrucht zit tussen citroen en limoen in. Van de Goor benadrukt tegelijk het belang van het dna van een merk. “Een twist moet in lijn liggen met de verwachtingen van de consument bij een productmerk. Elk merk heeft zijn eigen verhaal.” Als sprekend voorbeeld verwijst hij naar twee internationale premium ijsmerken Häagen Dazs en Ben & Jerry’s. “Beide richten zich duidelijk met andere smaken op verschillende consumenten met andere verwachtingen.”

Lees ook: Chocolade met gras

 

Uitdagingen

De uitdaging bij projecten van Foodpairing ligt in het combineren van interne historische data van bedrijven en klanten met de data van Foodpairing. “Bedrijven zijn niet snel bereid hun data vrij te geven, wat begrijpelijk is, maar die data gebruiken zorgt voor een exponentiële betere uitkomst. Je moet rekening houden met de geschiedenis om de toekomst te kunnen voorspellen: wat is gelukt en wat niet”, zegt Van de Goor. “Als we van bedrijven eenmaal het vertrouwen hebben gewonnen en ze overtuigd zijn van de combinatie, veranderen ze van houding.”

De boodschap aan de bedrijven is telkens het belang van de consument in een vroege fase bij productontwikkeling te betrekken. De gesprekken verschillen wel per afdeling. “Bij R&D wordt het accent gelegd op sneller betere producten te hebben, bij marketing ligt de nadruk dan op het vroeg in het proces betrekken van de ‘stem van de consument’. Daarbij wordt op ceo-niveau de focus gelegd op verhoging van de efficiëntie en verlaging van de kosten”, somt hij op. “De kerngedachte moet steeds zijn: dit is de smaak waar de consument op zoek naar is.”

Businessintelligence

In het verlengde van de samenwerking liggen volgens Van de Goor nog veel kansen in de verbetering van productontwikkeling. Meer inzicht in de verkoop van de verschillende smaken, verpakkingen gekoppeld aan consumentprofielen geeft richting aan productinnovaties. Een koppeling van deze gegevens met resultaten van sensorische testen in de productontwikkeling kan een verdere verdieping van de informatie geven. “Bedrijven hebben enorme hoeveelheden data, maar die blijven nu nog te vaak liggen”, weet hij. “Belangrijk is uit big data smart data en vervolgens toepasbare data te genereren. Foodpairing heeft zich inmiddels ook op het pad van business-intelligence begeven. Een integrale benadering in productontwikkeling zorgt ervoor dat bedrijven sneller en betere beslissingen kunnen nemen.”

Reageer op dit artikel