artikel

Focus op reductie operationele kosten

Algemeen

Samenwerking in de keten, en meer specifiek tussen machinebouwer en foodfabrikant, stond centraal tijdens het Tetra Pak Customer Event. Partnership is de sleutel tot innovatie, kostenefficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid, luidde de boodschap op de bijeenkomst. Tetra Pak Processing Systems toonde in korte sessies welke vernieuwingen er onlangs in het programma zijn doorgevoerd.

De Van Nelle fabriek in Rotterdam was de toepasselijke locatie waar Tetra Pak op 18 maart ruim 100 relaties ontving. Ron De Keersmaeker en Stefan Fageräng, managing directors Tetra Pak van respectievelijk Processing Systems en Packaging Solutions, benadrukten in de kick off van het event dat er nog enorme winsten zijn te behalen door samenwerking. “Elke partij brengt specifieke kennis en expertise in. De aandachtsgebieden voor nu en de toekomst zijn reductie van het water- en energieverbruik en vermindering van de productverliezen.” Volgens de Tetra Pak-voormannen zijn de operationele kosten in bepaalde gevallen met 50% terug te brengen en de kosten van waterverbruik met 20%.

Tetra Pak Vertenso
Het verpakkingsbedrijf lanceerde vorig jaar breed over de apparatuur heen een programma gericht op reductie van de operationele kosten. Een voorbeeld daarvan is Tetra Pak Vertenso, het vernieuwde concept voor de drankenindustrie. Illustratief voor de verbetering van de prestatie-indicatoren is de sappenpasteur uit deze lijn. Ten opzichte van het eerste model in 1992 is het waterverbruik met 80% teruggebracht, het energieverbruik met 30% en de productverliezen zijn 30% minder. Maar ook in vergelijking met vijf jaar geleden zijn de met Vertenso te behalen voordelen groot. Zo is een pasteurisatielijn met een capaciteit van 10.000 liter vruchtensap per uur (draaiende in tweeploegendienst) op jaarbasis €20.000 goedkoper in energie, nog eens €20.000 in waterkosten en €19.000 door reductie van het productverlies. Daarmee is de terugverdientijd van de investering in zo’n lijn korter dan drie jaar.

Verbeteringen
Besparingen in operationele kosten van de processingsystemen werden mogelijk door verbeteringen in de hardware en componenten. Deze zijn nu preciezer en betrouwbaarder. Daarnaast is het automatiseringsniveau verbetert. Lijnen draaien nu altijd in een optimale modus, onafhankelijk van recepturen en operators. Overdimensionering van bijvoorbeeld warmtewisselaars is niet meer nodig door betere rekenmodellen die zijn verkregen op basis van ervaringsgegevens. Tetra Pak voerde dergelijke verbeteringen in het totale programma door, waarbij ook is gekeken naar de verandering van gangbare werkwijzen. Zo kan in het lijnconcept voor de productie van babyvoeding indampen plaatsvinden voor de UHT-hittebehandeling. De hittebehandeling gebeurt daarmee downstream in plaats van – traditioneel – upstream.

Noviteiten
Voor in-line blending is de Tetra Alfast een flexibele oplossing. Met een toevoer vanuit vijf tanks kan een productstroom in minder dan 60 seconden worden gestandaardiseerd op diverse parameters. Belangrijk daarvoor is de ‘Spot on’-technologie via in-line meting met een Tetra NIR-sensor.
Noviteiten waren er verder op diverse terreinen, zoals de Tetra Tebel Casomatic voor de kaasproductie voor een verbeterde productkwaliteit en lagere milieubelasting. In sessies lag de focus verder onder meer op energiezuinige separatoren, aseptisch produceren en mengtechnologie. Toepassingen zijn er in de zuivel-, frisdranken-, consumptie-ijs- en andere takken van de voedingsmiddelenindustrie.

Reageer op dit artikel