artikel

Stelling: ‘Allergeenvrij voedsel is nutteloos’

Algemeen

Bart van der Weij, Q&SHE officer van een groot zuivelbedrijf, kiest voor d. Zijn vrouw heeft coeliakie en mag daarom geen gluten eten. “Voor haar is allergeenvrij voedsel van levensbelang! Dus je kunt wel zeggen dat je het geld beter in onderzoek naar medicijnen kunt steken, maar wat moet ze tot die tijd eten?

Stelling

‘Allergeenvrij voedsel is nutteloos’

a) Eens. Als allergiepatiënten de voedingsmiddelen niet gebruiken, hoeft het ook niet meer op de markt te komen.
b) Oneens. Er zijn altijd een paar patiënten die er wel baat bij hebben.
c) Allergeenvrij voedsel is een nichemarkt. Niemand zal er wakker van liggen als deze producten van de markt verdwijnen.
d) Anders, namelijk …

Bart van der Weij, Q&SHE officer van een groot zuivelbedrijf, kiest voor d. Zijn vrouw heeft coeliakie en mag daarom geen gluten eten. “Voor haar is allergeenvrij voedsel van levensbelang! Dus je kunt wel zeggen dat je het geld beter in onderzoek naar medicijnen kunt steken, maar wat moet ze tot die tijd eten? Beide trajecten lijken mij noodzakelijk. Mijn vrouw is wel erg huiverig voor gefabriceerde producten. Er staat vaak verkeerde informatie op de etiketten, zoals glutenvrij, terwijl in de ingrediëntenlijst tarwezetmeel wordt gedeclareerd. Wat moet je dan geloven? Ook heeft ze nogal eens buikpijn na het eten van producten die glutenvrij zouden zijn volgens de Codexnorm, maar waarover we wel twijfelen. Navragen bij leveranciers levert geen reactie op. Dit helpt niet mee in het vertrouwen van leveranciers.”

Een andere lezer van de VMT-nieuwsbrief, Ria van der Hulst-van Arkel, kiest voor optie b. “Al zijn er maar een beperkt aantal mensen die er iets aan hebben dan is dat mooi meegenomen. Ik heb zelf een fruitallergie of -intolerantie. Daarom heb ik de allergeenarme appels, die bij de supermarkt werden aangeboden, geprobeerd. Helaas reageerde ik ook daarop. Voor mij was dit geen oplossing. Voor anderen naar ik begreep wel.”

Monica Smit-Buter, oprichter en eigenaar van Marthomi Allergy Free Foods BV, is het oneens met de stelling.
“Voor patiënten die last hebben van een voedselallergie is en blijft het beste advies om de allergeen in hun voeding te vermijden. Een consument met een voedselallergie is meestal erg nauwkeurig in de voedselkeuze. Het is dus zeer begrijpelijk dat een coeliakie patiënt sceptisch en zelfs negatief staat tegenover een genetische modificering of een procestechnische ingreep met bijvoorbeeld enzymen om tarwe ‘allergeenvrij’ te maken. Ik geloof dat allergiepatiënten zijn gebaat bij eerlijk en natuurlijk voedsel waarin bekende alternatieve ingrediënten zijn verwerkt.”

Reageer op dit artikel