artikel

Op bezoek bij de productontwikkelaar

Algemeen

Unimills, DSM en Unilever ontvingen 50 deelnemers van de eerste VMT on Tour in hun lab. Binnen het centrale thema ‘Gezonde productontwikkeling’ lag de focus op oliën, vetten en spreads. Een kijkje in de keuken van de grote bedrijven, voldoende mogelijkheid om te netwerken en interesse in de laatste ontwikkelingen op het gebied van oliën en vetten waren de belangrijkste redenen van de deelnemers om zich op te geven.

De eerste stop was Unimills in Zwijndrecht. Deze producent van oliën en vetten voerde de bezoekers langs de proeffabriek waar de nieuwe enzymtechnologie voor de modificatie van vetten is ontwikkeld. Unimills, onderdeel van Sime Darby, ’s werelds grootste palmolieproducent, zal in 2010 een nieuwe fabriek openen met een capaciteit van 100.000 ton om functionele vetten te maken met behulp van enzymen.

Innovatiecentrum
De tweede bezienswaardigheid was het in aanbouw zijnde Europese innovatiecentrum van Sime Darby. Na de opening in mei 2010 zal Unimills gezondere, plantaardige vetten ontwikkelen in de laboratoria. Het bedrijf werkt momenteel hard aan transvrije vettoepassingen. Voor deegwaren en kauwgom ontwikkelde ze onlangs transvrije, zachte flakes met een technologie waarbij plantaardige vetten op lagere temperatuur worden verwerkt.

Met een ‘gezond’ lunchpakketje in de hand, stapten de deelnemers in de bus voor een trip naar DSM. Ruth Donners, business developmentmanager bij DSM Food Specialties, gaf een inleiding over de activiteiten van het innovatiecentrum. In subgroepjes werden de aanwezigen onder andere rondgeleid langs de bakkerij waar koekjes behandeld met Preventase te proeven waren. Preventase is het enzym dat de vorming van acrylamide in voedingsmiddelen tegengaat. Voor deegproducten zoals koekjes en brood werkt het enzym goed.

Lactase-enzym

Yoghurt proeven die zoeter smaakte, zonder dat er suiker of een zoetstof aan was toegevoegd. Het verschil tussen yoghurt met of zonder Maxilact was duidelijk te proeven volgens de deelnemers. Het lactase-enzym breekt lactose af waardoor de smaak van de yoghurt verbetert, hoewel sommigen de vertrouwde zure smaak misten. De proefkaasfabriek kon alleen vanaf buiten worden bekeken vanwege hygiëneregels. Mozzarella en Goudse kaas zijn twee van de kazen die daar op pilotschaal worden gemaakt. Veel van de vragen van de aanwezigen gingen over hoe het zoutgehalte verlaagd kan worden in kaas. Dat blijkt nog best lastig te zijn. Functional Foods, Savoury Ingredients en Food Processing Ingredients waren ook onderdeel van de rondleiding bij DSM.

Als laatste stond een bezoek aan Unilever in Vlaardingen op het programma. Geert van Kempen, technical projectleader bij het Global Development Centre Structured Emulsions van Unilever was de gastheer. Hij leidde de groep rond in verschillende laboratoria. De deelnemers maakten onder andere kennis met het spatgedrag bij het bakken van vlees in margarine. Ze zagen hoe margarine op labschaal wordt geproduceerd. En ze namen deel aan een smaaktest. De deelnemers proefden twee margarines van Unilever in een driehoekstest. Dat betekent dat twee van de drie margarines hetzelfde zijn. De resultaten van het mini-onderzoek waren gevarieerd. Sommigen vonden vooral de ene margarine zouter smaken, de ander juist niet.

VMT organiseerde samen met de IFFI een dag die informatie over bedrijfscases combineert met het daadwerkelijk bezoeken van het bedrijf. Binnen het centrale thema ‘Gezonde productontwikkeling’ lag de focus op oliën, vetten en spreads.

Reageer op dit artikel