artikel

Kosten op agenda tijdens Fi Europe 2009

Algemeen

De grootste Europese vakbeurs voor ingrediënten Food Ingredients Europe (Fi Europe) vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 19 november in Frankfurt, Duitsland. Thema’s als herformulering van producten in het kader van vet-, suiker- en zoutreductie staan wederom op de agenda, naast textuurverbetering en verzadiging. Prominent aandachtspunt is kostenbeheersing en -reductie.

Fi Europe 2009 is het platform bij uitstek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ingrediënten. Innovaties zijn belangrijk, maar ook de prijs telt in deze economisch zware tijden. “Kom naar Fi Europe 2009 en onderhandel de beste prijs uit”, is dan ook het advies van de beursorganisatie.

Beurs, congres en awards
Met meer dan 1000 exposanten, waarvan 190 deelnemers voor de eerste keer, is Fi Europe de grootste Europese vakbeurs voor ingrediënten. Voor de tweede keer wordt gelijktijdig de vakbeurs Natural Ingredients gehouden, gericht op de markt voor natuurlijke en biologische ingrediënten voor voedingsmiddelen, maar ook voor cosmetica en medische toepassingen.

Naast de beurs zelf, is er een scala aan activiteiten. Wederom is er een modulair congresprogramma met meer dan 19 modules en ruim 60 lezingen. Wetenschappers, voedingskundigen en R&D-mensen van foodbedrijven vertellen hun verhaal. De thema’s van de beurs komen in het congres terug.

Ook worden er weer awards uitgereikt. Dit keer onder de noemer Food Ingredients Excellence Awards, voor de beste mensen, innovaties en bedrijven in de ingrediëntenbranche. Per branche zijn er awards te verdelen. De winnaars dingen vervolgens mee naar de – overall – Most Innovative Food Ingredient Award. Op 17 november wordt om 18.00 uur de winnaar bekendgemaakt. In het kader zijn de genomineerde bedrijven vermeld, met een korte omschrijving van het ingrediënt.

Ook is er de prijs voor de meest duurzame deelnemer aan Fi Europe. Standhouders die in aanmerking willen komen voor deze prijs, moeten aantonen welke moeite zij hebben gestoken in een duurzame beursdeelname.

Meer naast de beurs
Fi Europe telt meer nieuwe nevenevenementen. Zo zijn er de 2009 Breakfast Briefings. Nielsen en ING presenteren bij het ontbijt marktanalyses. Zowel de eerste als tweede beursdag worden de megatrends en hun impact op de industrie bediscussieerd van 9.15 tot 10.00 uur. Trends als hoe de recessie te lijf te gaan en de groei van private label-producten. Natuurlijk komen ook de vier megatrends aan bod: gezondheid, ethiek, genieten, gemak.

Niet alleen tijdens het ontbijt maar ook gedurende de lunch is er wat op te steken. Via de ‘lunch time demos’ zijn creatieve chefs in actie te zien en is er meer te leren over creatief en innovatief management. Reserveren is niet nodig en de demo’s zijn gratis. Elke dag om 12.30 uur in het theater van hal 9.0 of 9.1.

Nieuw is verder ‘Ingredients in Action’ op stand 9.1 C5. Hier is er aandacht voor de trends die een drijver zijn voor productontwikkeling. Onderwerpen zijn kostenbeheersing, gezondheidsclaims, zoutreductie en ‘going natural’. Er is ook een ‘tasting bar’, waar in samenwerking met Innova Market Insights, trendsettende producten vanuit de hele wereld zijn verzameld.

Op herhaling
Fie Europe brengt dit jaar opnieuw de ‘New Product Zone’, een wandelroute langs stands met de nieuwste en meest innovatieve producten. Ook bekend zijn inmiddels de seminar sessies, 30 minuten durende presentaties door bedrijven over hun innovaties. Ook deze staan in het teken van kostenbeheersing en de herformulering en ontwikkeling van producten. De sessies worden gehouden in het theater in hal 9.0 of 9.1.

Verder mag de bezoeker de diverse paviljoens niet missen. In 2009 zijn er paviljoens met machines en technische innovaties (Food Manufacturing and Processing (FiPSS)), over voedselveiligheid, een biologisch paviljoen en natuurlijk de landenpaviljoens. Deelnemende landen zijn: Canada, China, Egypte, Frankrijk, Ierland, Korea, Maleisië, Mexico, Spanje, de VS en Région Pays de la Loire.
Aansluitend bij de vakbeurs Natural Ingredients is er tot slot een masterclass over de richtlijn voor medicinale kruiden, belangrijk bij de verwerving van licenties.

Reageer op dit artikel