artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Barbara Hart is zelfstandig technoloog en adviseert bedrijven over technologie en smaak. Het verhaal van Barlactica.

“Mijn oude baas was mijn eerste klant”, vertelt Barbara Hart (38). Sinds anderhalf jaar werkt de van oorsprong Wageningse technoloog voor zichzelf. Daarvoor was ze acht jaar in dienst bij CBM BV, een verwerker van geitenmelk. “Op een gegeven moment was ik steeds meer aan het regelen en organiseren. Alle leuke ‘uitzoekdingen’ besteedde ik uit aan bureautjes. Dat kon toch niet de bedoeling zijn.” Hart besloot toen om zelf zo’n bureau te worden.

Anders regelen
“Ik ben nu veel meer met de inhoud bezig, dus wat dat betreft is de doelstelling geslaagd.” Hart is tevreden over haar switch. Collega’s mist ze niet echt, want ze werkte in haar vorige baan toch al veel thuis. “Ik sta niet met collega’s bij het koffieapparaat, maar ik heb veel contacten met klanten.” Ook nu moet ze van alles regelen, maar het is anders. “Ik vind het leuk om de administratie voor mijn eigen bedrijf te doen.” Over de cijfers van 2008 is ze tevreden. Getallen wil ze niet geven, maar het gaat volgens planning.

Smaak is ook belangrijk
Hart werkt vooral voor MKB-bedrijven die geen eigen R&D-afdeling hebben. Nu werkt ze bijvoorbeeld voor een vleeswarenproducent aan een vegetarisch product. “Inhoudelijk kan ik er niet al te veel over vertellen, maar het is wel een van de leukste projecten die ik heb gedaan. Ik combineer bestaande kennis met zaken die ik nog moet uitzoeken.” Hart voert veel projecten uit voor zuivelbedrijven. Daar zit ook haar kennis en ervaring. Behalve technologisch advies geeft ze ook gastronomisch advies. “Als iets technologisch kan worden gemaakt, wil het nog niet zeggen dat het ook lekker is.” Ze richt zich ook op goede combinaties van wijn en spijs. “Mijn man is wijnimporteur.”

Maak een keuze
Toen Hart besloot voor zichzelf te beginnen, heeft ze zich goed voorbereid. “Ik heb mijn werkgever lang van tevoren ingelicht dat ik zou stoppen.” Ook sprak ze met vrienden die al eigen baas zijn. “Met hen had ik het vooral over de algemene zaken, zoals hoe zorg je dat je voldoende opdrachten krijgt?” Haar advies aan mensen die overwegen om eigen baas te worden is in eerste instantie: als je er zin in hebt, gewoon doen. Maar even doorvragen levert een belangrijke tip op. “Bij elke offerte-aanvraag die ik krijg, vraag ik me af of ik dit echt wil doen. Of het werk bij mij past.” Haar ervaring is dat als je eenmaal een bepaald soort werk doet, je er niet makkelijk vanaf komt. “En dan heb je geen tijd over om achter de leuke klussen aan te gaan.”

[kader]
Naam: Barbara Hart
Bedrijf: Barlactica
Sinds: 2007
Geeft: technologisch en gastronomisch onderzoek en advies
Startkapitaal: € 5000
Aantal werknemers: –
Advies aan aspirant-eigenbazen: kies de juiste opdrachten
Grootste valkuil: ongeduldig zijn, het duurt soms langer dan je denkt om een project op te starten
Werkweek (aantal uren): 25-35
[einde kader]

Reageer op dit artikel