artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het?
Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Carry Reichgelt maakt halffabricaten met behulp van het extrusieproces. Het verhaal van Extruded Cereal Products.

“Een feestje? Daar hebben we geen tijd voor.” Carry Reichgelt (45), heeft tien jaar geleden het bedrijf opgericht. Met 40 klanten en een totale productie van 4000 ton per jaar gaat het goed. “We hebben nu een paar projecten op stapel, als die doorgaan verdubbelt onze omzet.” Nog last van de kredietcrisis? “Nee, de levensmiddelenindustrie blijft gewoon produceren, ik dus ook. En voor de investeringen? We zitten bij de Rabobank.”

Een miljoen gulden
Het eigen bedrijf van Reichgelt komt voort uit een fascinatie voor extrusieprocessen (‘technisch uitdagend en onvoorspelbaar’)en de wens om zelf de richting te kunnen bepalen. “Ik werkte steeds twee, drie jaar voor een ander bedrijf, maar liep steeds tegen een muur aan. Wilde ik het proces verbeteren, was ik afhankelijk van anderen of het doorging of niet.” Reichgelt besloot voor zichzelf te beginnen. De eerste paar jaar werkte ze parttime voor een adviesbureau zodat ze in op de vrije dagen het businessplan kon schrijven. Met een miljoen gulden investeerde ze in een pand en een productielijn. “In het begin ging het helemaal niet zo goed. Ik had wel geïnteresseerde klanten, maar die hadden nog een contract met een ander bedrijf voor een jaar. Maar ik geloofde erin.”

Geen Porsche
Het bedrijf met nu 12 man personeel, maakt onder andere de gepofte rijst in cruesli. In de tien jaar is de markt veel veranderd. “Er zijn vooral ontzettend veel regels bijgekomen, op het gebied van veiligheid, personeel, kwaliteit, export. Je bent wel eigen baas, maar eigenlijk werk je voor de bank en voor de klant,” lacht ze. Maar haar doel ‘iets moois opbouwen’, dat lukt wel. Het gaat echter niet zomaar. “Als je eraan begint, moet je er helemaal voor gaan en niet verwachten dat je vijf keer per jaar op vakantie kan. De notaris waar ik was om een stuk grond te kopen voor uitbreiding, zei tegen me: je bent goed bezig, ik zie geen Porsche buiten staan.”

Ouderwetse keuze
Een succesvol eigen bedrijf opbouwen heeft zo zijn keerzijde. Reichgelt koos er bewust voor geen kinderen te krijgen. “Het is niet te combineren. Als je allebei meer dan vijftig uur per week werkt, moeten de kinderen heel de tijd in de crèche. Misschien een beetje een ouderwetse keuze, maar daar krijg je geen kinderen voor, vind ik.” Het grote verschil met een adviesbureau is dat een klant zijn product op tijd moet hebben. “Zelfs als dat betekent dat we middenin de nacht moeten produceren.” Sinds kort is er een nieuwe verkoopleider begonnen. “Ik heb dan wat meer tijd over om me over andere zaken te bekommeren, zoals inkoop en netwerken.”

Reageer op dit artikel