artikel

Grip op gaatjes

Algemeen

Veel verpakkers van groente en fruit laten het microperforeren van de verpakking over aan de folieleverancier. Bas Groeneweg van PerfoTec houdt dit proces liever zelf in de hand, om zo de folie de ideale doorlaatbaarheid te kunnen geven. Volgens Groeneweg zijn zijn producten daardoor twee tot drie dagen langer houdbaar.

Groente en fruit worden in de meeste gevallen onder een normale atmosfeer verpakt. De eerste twee dagen nemen de producten veel zuurstof op en produceren veel koolstofdioxide. Als de lucht in de verpakkingen de ideale atmosfeer heeft bereikt, komen de producten tot rust. Meestal ligt het zuurstofpercentage dan tussen de 2 en 6%. Onder deze atmosfeer is er minder zuurstof nodig en dat maximaliseert de houdbaarheid. De folie moet dan dus net voldoende lucht doorlaten om deze atmosfeer in stand te houden.

Het moeilijke aan dit proces is dat het ene product meer ademt dan het andere en dat daaraan de folie dus moet worden aangepast. Anders oxideren de producten sneller (bij te veel zuurstof) of stikken ze sneller (bij te weinig zuurstof). “Alleen verpakkers kunnen dit proces goed controleren”, vindt Bas Groeneweg. Hij is directeur van PerfoTec, een bedrijf in Mijdrecht dat een microperforatiesysteem heeft ontwikkeld voor verpakkers van (gesneden) groente en fruit. Deze kunnen dit Online Laser System aanbrengen op hun verpakkingslijn. “In tegenstelling tot folieleveranciers kunnen verpakkers tot in de winkels de gassamenstelling in de verpakking controleren en zonodig de doorlaatbaarheid van de folie direct in het verpakkingsproces bijstellen.”

Onnauwkeurig geschoten
Een tweede reden om als verpakker zelf microperforaties aan te brengen is dat de folie op een verpakkingslijn veel beter de ideale snelheid van 60 meter per minuut voor het maken van microperforaties benadert. “Bij leveranciers heeft de folie een snelheid van 300 tot 500 meter per minuut”, vertelt Groeneweg. “De microperforaties zijn daardoor vaak onnauwkeurig geschoten. Veel gaatjes zijn te klein of ontbreken helemaal.”

Een derde reden om het proces zelf in de hand te houden, is dat verpakkers dan ook precies weten hoe doorlaatbaar de folie is. “We zien maar al te vaak dat folie van folieleveranciers niet exact de doorlaatbaarheid heeft die in de specificaties staat”, vertelt Groeneweg. “Ons systeem bestaat uit een laser die de gaatjes (van soms slechts 40 μm) in de verpakking brandt en een camera die controleert of het gaatje exact het juiste formaat heeft. Mocht het eerste gaatje niet de juiste grootte hebben, dan past het systeem daar het formaat van het volgende gaatje op aan. Zo krijg je dus meer grip op dit critical control point voor kwaliteit.”

Goedkoper
Zelf perforeren is ook goedkoper dan het inkopen van geperforeerde folie. Het PerfoTec Online Laser System kost ongeveer €85.000. De meerprijs van geperforeerde folie is €2 tot €3 per kilo. Voor verpakkers die 20 à 30.000 kilo folie per jaar verbruiken, geldt een terugverdientijd van één tot twee jaar. Voor verpakkers die minder folie per verpakkingsmachine nodig hebben heeft PerfoTec systemen die via folieleveranciers beschikbaar worden gesteld. “Maar voor veel verpakkers tellen de argumenten van houdbaarheids- en kwaliteitswinst veel zwaarder”, vertelt Groeneweg. “Dat het systeem ook kostenbesparend is, vinden zij mooi meegenomen.”

Reageer op dit artikel