artikel

Eenvoudige luchtsterilisatie

Algemeen

De houdbaarheidstermijn van (koel)verse producten als sinaasappelsap, geschilde aardappeltjes of afbakbrood verlengen. Hoe? Door schonere lucht in de productie- of opslagruimte. De Microbeater doodt micro-organismen af met UVC-technologie.

Voedselveiligheid
[kwaliteitszorg/hygiëne]
Thema: Vers & Veilig

Carina Grijspaardt-Vink

Geavanceerd systeem Microbeater voorkomt (na)besmetting
Eenvoudige luchtsterilisatie

De houdbaarheidstermijn van (koel)verse producten als sinaasappelsap, geschilde aardappeltjes of afbakbrood verlengen. Hoe? Door schonere lucht in de productie- of opslagruimte. De Microbeater doodt micro-organismen af met UVC-technologie.

“Lucht is een onderschat probleem als het gaat om hygiëne in de voedingsmiddelenproductie. Er is veel aandacht voor persoonlijke hygiëne, kleding, apparatuur en materialen, maar de omgevingslucht wordt vaak vergeten. Vooral bij verse producten of producten die na bereiden worden afgekoeld, zijn schimmels en bacteriën in de lucht grote boosdoeners. Filters houden tegen, maar elimineren niet. Een aanzienlijke verlenging van de houdbaarheidstermijn is te bereiken door te zorgen voor schone omgevingslucht.”
Aan het woord is ir. Alain le Loux MBA, directeur van Virobuster, een onderneming die met een gelijknamig apparaat voor luchtsterilisatie enige tijd geleden landelijke publiciteit haalde. De Virobuster is bestemd voor ziekenhuizen en medische laboratoria en speelt in op de groeiende problematiek van MRSA-besmetting en (pathogene) virusuitbraken. Voor de voedingsmiddelenindustrie is nu een variant ontwikkeld: de Microbeater.

Gekoppeld aan luchtkanaal
De Microbeater is een buis die wordt gekoppeld aan de bestaande luchtkanalen in een productie- of opslagruimte. De in de ruimte afgezogen lucht wordt door de buis gevoerd. De binnenzijde van de buis is voorzien van een reflector, waarin zich speciale UV-lampen bevinden. Met die UVC-technologie worden in één doorgang de in de lucht aanwezige micro-organismen afgedood. Elk deeltje wordt minimaal twintig keer geraakt.
De buis heeft een capaciteit van 400 m3 lucht per uur. Daarmee is een ruimte van 10 x 10 x 4 meter een maal per uur te verversen. Grotere capaciteiten zijn eenvoudig te realiseren door via het modulaire ‘plug and play’-principe meerdere buizen in serie te schakelen.

Geen ozon
Ondanks het gebruik van UVC-licht komt er bij het sterilisatieproces geen ozon vrij. De Microbeater heeft een microchipgestuurd proces dat ook op afstand regelbaar is. De kosten van een Microbeater unit bedragen €1.800. De UVC-lampen gaan 9.000 uren mee, wat bij volcontinu bedrijf neerkomt op een jaar.

Marsepein
Inmiddels zijn er in de praktijk goede ervaringen opgedaan met de nieuwe, gepatenteerde technologie. De Microbeater is al operationeel in een Duitse marsepeinfabriek, waar nabesmetting veel bederf veroorzaakte. “De resultaten zijn zeer positief”, vertelt Le Loux. “Aan het einde van de buis meten we volledig steriele lucht (een log-6 reductie). In een dynamische ruimte komt dat neer op een reductie van 93-98% minder micro-organismen in de omgevingslucht, afhankelijk van factoren als deuren die vaak open en dicht gaan en het aantal mensen dat de ruimte betreedt of verlaat.”

Vers en gekoeld
Le Loux ziet legio toepassingsmogelijkheden. “Denk aan de productie van vers sinaasappelsap, pizza’s, salades, afbakbroodjes of verse geschilde en gesneden aardappeltjes. Ook bij de opslag van kaas of het transport van fruit is een langere houdbaarheid te realiseren.”
De Microbeater is eenvoudig in bestaande ruimtes te installeren. Voor situaties waar geen luchtkanaal is, is een versie met ventilator leverbaar. Enige beperking is dat de unit vooralsnog buiten natte ruimten moet worden geplaatst. Een versie zonder deze beperking is in ontwikkeling.

Informatie: www.virbobuster.com

Reageer op dit artikel