artikel

Restjesrestaurant Rest.

Algemeen

Nederlanders gooien jaarlijks voor €2 miljard aan etenswaren in de vuilnisbak, meldt milieuorganisatie Milieu Centraal. Wageningen Universiteit berekende dat het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor eenzelfde bedrag aan voedsel dat verloren gaat. Veelal gaat het om eten dat nog prima kan worden gegeten. Rest. maakt van dit afval weer voedsel. Het openluchtrestaurant kookt uitsluitend met restjes.

Een driehoekige stapel van 45 picknicktafels torent boven de bomen van het Wageningse Belmonte Arboretum uit. Bezoekers klimmen met een zwarte plastic doos richting top (op eigen risico: eerst een verklaring ondertekenen!) of blijven veilig met de benen op de grond. De piramide in het park is restaurant Rest. De zwarte box heet een Bentobox, waarin Japanse moeders hun kroost een lunch meegeven naar school. Dat het hier niet om een normaal restaurant gaat blijkt uit alles. Maar meest bijzonder is dat de geserveerde maaltijd bestaat uit eten dat uitsluitend gemaakt is van restjes.

Geen kliekjes
‘Hoe zou een restaurant dat Rest heet eruit zien?’ Dat vroeg kunstenaar Martijn Engelbregt zich af toen hij bij een bezoek aan Wageningen langs een zaak reed die de wat gekortwiekte geveltekst ‘Rest ’t Gesprek’ droeg. Hij was in de stad op uitnodiging van Kim Knoppers, organisator van kunsttentoonstelling Beelden op de Berg. Gevraagd om zijn medewerking aan deze jaarlijkse expositie, raakte Engelbregt geïnspireerd door het idee om in dit kader een tijdelijk restaurant te beginnen waar alleen restjes worden geserveerd.

Hij nam contact op met chef-kok en goede vriend Miguel Brugman, die zijn creativiteit eveneens kwijt dacht te kunnen in dit project. In eerste instantie was het plan om daadwerkelijk met kliekjes, die mensen nog in hun koelkast hebben staan, te gaan koken. Maar dat bleek qua voedselveiligheidseisen niet haalbaar. Na overleg met onder andere het Restaurant van de Toekomst besloten Engelbregt en Brugman om niet te werken met gebruikte maar met nog ongebruikte restjes.

Onkruid als smaakmaker
De etensresten komen van winkeliers, restaurants en marktkooplui uit de omgeving. Een slager die op vakantie ging leverde zijn gehakt in en ook wat de voedselbank overhoudt verwerkt Rest. in de maaltijden. Verder staan volkstuineigenaren delen van hun overvloedige oogst af. Engelbregt benaderde winkeliers, horeca, supermarkten en voedingsmiddelenbedrijven voor zijn project, maar kreeg vooral respons bij de kleinere plaatselijke gelegenheden. “Bij grotere voedingsmiddelenbedrijven kreeg ik te horen dat er geen bruikbare resten zijn.”

Kok Brugman verwerkt in zijn gerechten ook planten die normaal gesproken als onkruid door het leven gaan. Het onkruid plukken belangstellenden zelf tijdens een speciale speurtocht, die Rest. organiseert om duidelijk te maken dat onbekend niet onbemind hoeft te zijn en dat er veel eetbaars groeit langs de kant van de weg. Het menu in Rest. is afhankelijk van het aanbod. Brugman maakte bijvoorbeeld een lunch die bestond uit een salade van duizendblad en rucola, gehaktballen met champignons van een zelfkweker en oud brood overdekt met zevenbladpesto. Als nagerecht konden de vijftig eters kiezen uit een overrijpe banaan of een, ietwat droge, rondo.

Rondreizend restaurant
Met zijn project wil Engelbregt vooral uitstralen dat mensen bewuster met hun eten om kunnen gaan. “Het zou geweldig zijn als dit initiatief op kleinere schaal navolging krijgt en dat mensen daadwerkelijk minder eten weggooien.”Wat er na afloop van de tentoonstelling met zijn restaurant gebeurt, is nog niet duidelijk. Het liefst ziet de kunstenaar het restaurant rondtrekken en op verschillende plekken het restjesidee verspreiden. Voorlopig staat het nog even in Wageningen. Voedselfestival Food4you heeft interesse getoond om het restaurant een dag open te stellen tijdens het festival. Of de piramide daarna ergens naartoe reist is nog niet bekend.

Informatie
www.therest.nl

Reageer op dit artikel