artikel

Van verpakkingsnerd naar verpakkingsflirt

Algemeen

Een verpakkingskundige moet veelzijdig zijn. Dat bleek tijdens het Lustrumcongres van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (VNV) ‘Het zesde zintuig uitgedaagd’. De ruim 160 deelnemers kwamen tot de conclusie dat een integrale visie op verpakken, die overtuigend wordt uitgedragen, de sleutel tot succes is.

Een verpakkingskundige moet veelzijdig zijn. Dat bleek tijdens het Lustrumcongres van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (VNV) ‘Het zesde zintuig uitgedaagd’. De ruim 160 deelnemers kwamen tot de conclusie dat een integrale visie op verpakken, die overtuigend wordt uitgedragen, de sleutel tot succes is.

De Caballerofabriek in Den Haag was op 5 oktober het toneel waarop verschillende vertegenwoordigers uit de verpakkingsketen elkaar ontmoetten, met elkaar discussieerden en presentaties bijwoonden. Sabine van Hoogenhuizen, voorzitter VNV, spoorde iedereen aan om het zesde zintuig op scherp te zetten en zo veel mogelijk nieuwe mensen te ontmoeten. Ze benadrukte dat het vak van verpakkingskundige niet meer dat van een stoffige techneut is, maar van dynamische personen, die te maken hebben met alle vertegenwoordigers in de verpakkingsketen.

Nerd en flirt
De breedheid van het verpakkingsvak bleek ook uit de parallelsessies. Onderwerpen als communicatie, milieu, grafisch en design, opleiding, consument en retail, materialen, inkoop, voedingsmiddelen, marketing, inspiratie, logistiek en ideebescherming passeerden de revue. Na afloop kregen alle deskundigen op verpakkingsgebied nog een stoomcursus flirten. Tijdens een cabareteske sessie werd elke verpakkingsnerd met eenvoudige oefeningen omgevormd tot een verpakkingsflirt. Zo werd de nerds geleerd om iemand te belonen door een schouderklopje te geven (zie foto) en moesten ze elkaar met behulp van het zesde zintuig voor verpakken (met het hoofd in een doos) proberen te vinden.

Leiderschap
Een goede verpakking voorkomt verspilling, is gebruiksvriendelijk en verkoopt de inhoud. Anderzijds biedt een goede verpakking gemak, kwaliteitsgarantie, veiligheid en een verlengde houdbaarheid, vertelde keynote spreker Jay Gouliard, vice president Global Foods Packaging van Unilever Foods. Hij pleitte voor leiderschap in de verpakkingswereld: “Verpakkingsspecialisten zijn goed in uitvoeren, maar missen leiderschap.” Verder vereist de professie volgens de Unilever-man durf tonen, vasthoudendheid en risico’s durven nemen. Gouliard: “Een verpakkingsspecialist moet zijn expertise beter gebruiken. Hij moet anderen in de verpakkingsketen overtuigen van noodzakelijke veranderingen en zijn ontwerpen niet laten leiden door ideeën van bijvoorbeeld marketing.”

Sessies
Op milieugebied is er nog veel winst te halen voor verpakkingskundigen, stelde Robbert van Duin van Recycling Netwerk Bureau B&G. Nadat jaren achtereen de recycledoelstellingen niet zijn gehaald, is het nu aan de verpakkingskundigen om actie te ondernemen. Zij moeten volgens Van Duin innoveren. Zo is er nog veel winst te behalen door het lichter maken van kunststof verpakkingen en met nieuwe materialen die minder schadelijke stoffen bevatten.
“Luister naar de consument”, was de boodschap van Albert Zwijger van het Anton Jurgens Institute. Dat is volgens hem de afgelopen jaren veel te weinig gedaan op verpakkingsgebied. Hij pleitte voor meer goed opgeleide verpakkingstechnologen die de behoeftes van consumenten vertalen in verpakkingen. “Een verpakking is niet iets dat als slotstuk nog snel even moet worden bedacht. De verpakking is de ‘final salesman’ die de consument moet aanzetten tot koop van het product.”
Inspirator Eric Bartels legde aan de hand van de piramide van Maslov uit hoe mensen keuzes maken. In de westerse wereld is aan de basisbehoeftes (lichamelijke behoeften, behoeften aan veiligheid, zekerheid en sociaal contact) voldaan en zijn we nu toe aan zelfontplooiing en -realisatie. Bartels: “Vijfennegentig procent van alle mentale processen is onbewust is. Daar moet je je als verpakkingskundige bewust van zijn.” De les die Bartels de aanwezigen meegaf, was dat consumenten nu veel minder waarde hechten aan materie, maar op zoek zijn naar de betekenis van dingen. Bolletje speelt daar met de nieuwe campagne goed op in. De kernwaarden van het merk, ondeugend, ontwapenend, echt, vrolijk en verrassend, komen naar voren.

Reageer op dit artikel