artikel

Eet meer kleur

Algemeen

Welke kleur eten we vandaag? Knorr wil met deze vraag consumenten bewust maken van de gezondheidsvoordelen van de verschillende kleuren groente en fruit. Het bedrijf introduceert om deze reden een eet kleur-lijn bestaande uit vijf soepen en zes maaltijdmixen.

“Van de jongeren tussen de 19 en 30 jaar haalt niemand de norm van 200 gram groente per dag niet, aldus Simone Broxks, diëtist bij Knorr. “Gezond eten moet leuk worden. We willen mensen inspireren, want 200 gram sperziebonen is een hele berg. Binnen Knorr hebben we gekeken naar andere manieren om mensen meer groente te laten eten. Kleur is er daar een van.”

Paars niet populair
Gemiddeld wordt er in Nederland met zes verschillende kleuren geëxperimenteerd. Deze resultaten komen uit een onderzoek van GFK Panel Services in opdracht van Knorr. Paarse groenten zijn het minst populair, aubergine en bieten werden door de helft van de 6000 onderzochte huishoudens een of meerdere keren gekocht. De groene komkommer werd het meest gekocht. Sowieso is groen de populairste kleur, gevolgd door wit met als topper de witte champignon (zie ook de tabel).
De mensen die het meest variëren met kleur zijn consumenten die al bewust bezig zijn met de eigen gezondheid en het eigen gewicht. Alleenstaanden blijken het minst te variëren met de kleur van groenten. Interessant is dat in Friesland en Drenthe naar verhouding minder rode en gele verse groenten worden gekocht.

Filosofie
Kleur als insteek om groente en fruit te promoten is niet nieuw. In de Verenigde Staten loopt al een paar jaar de campagne ‘5 a day the color way’, die de aandacht vestigt op het eten van minimaal vijf kleuren groente en fruit per dag. Broxks: “Wij hebben ons laten inspireren door allerlei trends. Er zijn veel onderzoeken naar de rol van kleur. Kleur heeft bijvoorbeeld een emotionele rol. Zo lusten wij geen blauw eten. In Nederland is de combinatie van kleur en eten nieuw.”

Kleursoepen
De kleursoepen bevatten minimaal 80 gram groente per portie en zijn gemaakt van ten minste vier verschillende groenten van één kleur. De gebruikte kleuren zijn wit, rood, groen, oranje en geel. De soep is verpakt in een stazak van 0,5 liter. Broxks verwacht niet dat de soepen zullen concurreren met de andere soep in stazak van Unilever. “Het is een heel ander concept. Het zijn gepureerde groentesoepen zonder vlees.” De maaltijdmixen kunnen worden gebruikt bij het bereiden van een maaltijd waarbij zelf de groente moet worden toegevoegd. Op de verpakking staat aangegeven welke kleuren groente bij de mix passen.

Pilot land
Nederland is een van de eerste landen voor deze kleurlijn van Knorr. Duitsland en Mexico zullen volgen. De kleurproducten zijn vanaf oktober verkrijgbaar in de supermarkt voor de consumentenadviesprijs van € 2,29 voor de kleursoepen en € 1,29 voor de maaltijdmixen.

Reageer op dit artikel