artikel

Presteren met teff

Algemeen

Ethiopische hardlopers, waaronder Haile Gebrselassie, gaven een aantal jaren geleden het geheim van hun succes prijs. De sportprestaties zouden te danken zijn aan teff, een kleinkorrelig graan dat al duizenden jaren op de hoogvlakten van Ethiopië wordt verbouwd. Berrnell Food is een van de bedrijfjes die insprong op dit nieuws. Het gebruikt teff als basis voor een lijn sportproducten.

Het begon allemaal met een spin off van een project van Hogeschool Van Hall in 2005. Via dit project werden innovatieve ideeën ondersteund en omgezet in nieuwe, levensvatbare bedrijven. Het initiatief van Bernell Food om voor sporters repen op basis van teff te ontwikkelen werd als kansrijk gezien. Bernell Food werd gehuisvest in het Van Hall Instituut in Leeuwarden, kreeg subsidie en mocht kantoor- en laboratoriumruimte gebruiken. De bedoeling was in het najaar van 2005 de eerste repen op de markt te brengen.

Repen, pasta en koek
De eerste energiereep, met chocoladesmaak, kwam uiteindelijk in juni 2006 op de markt onder de naam ‘Sporteff’. “We hadden ons aanvankelijk verkeken op de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van een goede verpakking en vervolgens verkeek de fabrikant zich enigszins op het maken van het product: de reep viel uit elkaar”, zegt Rik Kielman, een van de initiatiefnemers van Sporteff. Maar deze problemen werden opgelost. Rijststroop toevoegen aan de reep bleek te helpen. Niet lang daarna werd het Sporteff-assortiment uitgebreid met pasta en sinds kort is ook een koek met cranberrysmaak verkrijgbaar. “Het product houdt het midden tussen taaitaai en cake”, omschrijft Kielman de koek die de naam Sporteff Energy Pack Cranberry meekreeg.

Wondergraan
Voor zover bekend is Sporteff het enige merk gericht op sporters dat teff in zijn producten verwerkt. Wat biedt teff dat andere ingrediënten niet hebben? In de eerste plaats de lage glykemische index. Kielman: “Teff bevat in vergelijking met ander granen meer langzaam verteerbare koolhydraten. Die zorgen er voor dat je lichaam langdurig energie krijgt, efficiënt verbrandt en snel herstelt. Dat blijkt niet alleen uit laboratoriumtesten, maar wordt ook bewezen in de praktijk.”

Teff is officieel glutenvrij bevonden door het Leids Universitair Medisch Centrum. Sporteff-producten zijn dat echter niet. “We hebben de markt voor glutenvrije producten wel onderzocht, maar het aanbod is al behoorlijk groot. Bovendien richten we ons op sporters. Aan glutenvrije producten worden ook andere eisen gesteld, bijvoorbeeld dat ze biologisch zijn, omdat ze vooral via natuurvoedingswinkels worden verkocht”, zegt Kielman.

Inktvlekwerking
Na de introductie werden de Sporteff-repen in het assortiment van een aantal winkels opgenomen. Kielman en partners hebben daarna de strategie enigszins gewijzigd. Ze richten zich nu vooral op internetverkoop en op sportevenementen. Zo is er op de internetsite een community geopend waar mensen hun ervaringen kunnen delen. Leden krijgen gratis toegang tot evenementen met bekende topsporters.

Voor de toekomst wordt veel verwacht van de out-of-home-markt, waaronder de sportkantine. “We richten ons nu vooral op Noord-Nederland en hopen op een inktvlekwerking.” Het assortiment wordt verder uitgebreid. Het volgende product zal een gebrouwen sportdrank zijn. Het brouwproces wordt gestopt vóór er alcohol wordt gevormd. Alle waardevolle eigenschappen van teff blijven daarbij volgens Kielman behouden. “De basis is klaar. Er moet alleen nog een leuke smaak aan worden toegevoegd”, zegt Kielman.

Reageer op dit artikel