artikel

De koelkast van Oscar Leker

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde producten? Proberen ze vaak nieuwe dingen uit? En wat vinden ze van de verpakkingen? Oscar Leker over de voedingsmiddelen die hij in huis haalt.

Oscar Leker (26) studeert Frans en woont samen met een vriend in de binnenstad van Utrecht. Hij doet zijn boodschappen bij Albert Heijn en Lidl. “Ik ga uit gemakzucht vaak naar Albert Heijn, die is dichterbij. Lidl is natuurlijk veel goedkoper, maar net wat verder weg.”

Leker doet nauwelijks impulsaankopen maar let ook niet echt op aanbiedingen. “Ik wil gewoon niet te lang in de supermarkt zijn. Ik kom voor de producten die ik wil hebben en dan ben ik zo snel mogelijk weer weg.” Wel maakt hij af en toe gebruik van de maaltijdsuggesties van Albert Heijn. “Ik koop dan meestal ook alle producten die op het lijstje bij het recept staan.”

Johma Huzarensalade
“Dit eet ik heel vaak. Het is lekker makkelijk, je kunt meteen beginnen met eten. Waarom ik voor Johma heb gekozen weet ik eigenlijk niet. Ik wilde een grote bak hebben en dit was de eerste die ik zag staan. Huismerken en A-merken wissel ik af. Ik ben sowieso niet echt bewust bezig met mijn koopgedrag. Verpakkingen hebben een grote uitwerking op mij denk ik.“

AH Margarine
“Ik gebruik heel weinig margarine. Meestal eet ik brood zonder margarine, maar op suikerbrood bijvoorbeeld vind ik het wel heel lekker. Dit bakje hadden we vroeger thuis ook altijd. Daarom heb ik het denk ik gekocht.”

Lesana Magere Yoghurt
“Deze is van Lidl. Ik heb magere yoghurt genomen omdat die goedkoper is dan volle, niet per se omdat er minder vet in zit. De groene kleur op het pak hoort echt bij yoghurt vind ik. Van aangekoekte resten in de kartonnen verpakking heb ik geen last, meestal heb ik het al op voordat dat gebeurt. Om alle yoghurt eruit te krijgen knijp ik het pak uit of knip ik het gewoon doormidden.”

AH Roomkaas
“Deze heb ik gekocht omdat de Euroshopper-variant op was. Het kartonnen doosje om de kaas vind ik echt onzin. Het zit al in een plastic bakje met een dekseltje erop dus het is nergens voor nodig. Ik gebruik heel vaak roomkaas, een grote verpakking vind ik dan ook wel fijn.”

Pilsener Bier
“Deze blikjes zijn van het huismerk van Albert Heijn. Deze koop ik echt omdat ze het goedkoopst zijn. Bier smaakt zo allemaal hetzelfde, het verschil proef ik echt niet. Als ik flesjes bier koop, neem ik meestal meteen een hele krat. Maar vaak wil ik gewoon een paar biertjes hebben, dus dan neem ik deze.”

Reageer op dit artikel