nieuws

Europese Commissie stelt verbod op eenmalig gebruikt plastic voor

Wetgeving & Toezicht

Europese Commissie stelt verbod op eenmalig gebruikt plastic voor

De Europese Commissie wil het gebruik van plastic beperken, met name plastic dat maar eenmalig gebruikt kan worden. Hiermee moet worden voorkomen dat plastic in de natuur en in de zee terechtkomt.

De maatregelen van de Europese Commissie, aangekondigd in hun voorstel, verschillen per product. Zo wil ze het gebruik van drankkartonnen verminderen en de verkoop van plastic bestek en wattenstaafjes beperken. Producten worden alleen verboden wanneer er een betaalbaar alternatief mogelijk is. Voor zo goed als alle plastic producten geldt dat de Commissie maatregelen wil nemen om consumenten bewuster te maken.

100% herbruikbaar plastic

FoodDrinkEurope, vertegenwoordiger van de Europese voedings- en drankensector, ondersteunt de Europese Commissie in de ambitie richting een circulaire economie. De organisatie zet zich in om het hergebruik en de recycling van plastics te verbeteren en het gebruik van beschikbare middelen te maximaliseren. 

De leden van FoodDrinkEurope streven ernaar om het afvalbeheer in iedere fase van hun toeleveringsketen te verbeteren, met prioriteit op voedselveiligheid. Veel organisaties nemen nu al acties om nieuwe en innovatieve manieren te bedenken voor het plastic afval probleem. Zo is er een groep met elf bedrijven, waaronder Evian, Mars, Coca-Cola en Unilever, die toewerken naar 100% herbruikbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen in 2025 of eerder.

Kritiek op het voorstel


De Europese Commissie stelt ook maatregelen voor om zwerfvuil terug te dringen. Zo moeten producenten van visnetten zelf meebetalen aan het opruimen hiervan, omdat zwerfafval op de stranden voor 27 procent uit vissersmateriaal bestaat.

FoodDrinkEurope is echter van mening dat het Europese beleid moet focussen op het voorkomen van zwerfafval. Hiervoor moeten onderwijs, infrastructuur en wetshandhaving worden aangepakt. Nadruk zou volgens hen moeten liggen op het aanpassen van de houding van de consument ten opzichte van zwerfafval.

Onlangs zijn de richtlijnen voor afvalstoffen en verpakkingen herzien. Volgens FoodDrinkEurope bevatten deze richtlijnen doeltreffende instrumenten voor aanpakken van zwerfafval, met positieve veranderingen in de EU-lidstaten als gevolg.

Reageer op dit artikel