nieuws

TV-programma Keuringdienst van Waarde legt fraude met kwarteleieren bloot

Wetgeving & Toezicht

TV-programma Keuringdienst van Waarde legt fraude met kwarteleieren bloot

Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren. NVWA en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) hebben naar aanleiding van de uitzending een controle uitgevoerd.

Op de verpakking van  de kwarteleieren van Eicom  staat dat deze in Nederland zijn geproduceerd, maar de eieren blijken afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast meldt de verpakking dat het om scharrelkwarteleieren gaat. De eieren blijken echter afkomstig van kwartels die in legbatterijen worden gehouden, zo bleek uit de uitzending.

 

Herkomst eieren

Stichting Wakker Dier kocht op verschillende data in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren van eiergroothandel Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland. De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen in grondwater zijn verschillend voor regio’s of landen.

 

Misleiding

Bij de inspectie van NVWA en NCAE bleek dat het bedrijf sinds februari 2017 helemaal geen Nederlandse kwarteleieren meer had ingekocht en dat alle verkochte kwarteleieren dus Franse legbatterij-eieren waren. De toezichthouders doen nog onderzoek naar voorgaande jaren. Verkoop van Franse legbatterij-eieren als Nederlandse scharreleieren is verboden omdat consumenten hierdoor misleid worden. Er is geen risico voor de volksgezondheid bij de consumptie van de Franse kwarteleieren.

Reageer op dit artikel