nieuws

Topambtenaar: ‘Ja, er komt nieuw voedselbeleid’

Wetgeving & Toezicht

Topambtenaar: ‘Ja, er komt nieuw voedselbeleid’

Sinds afgelopen najaar heeft Nederland weer een minister van Landbouw, Natuur en Voedselbeleid: boerendochter Carola Schouten van de Christenunie. Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van LNV lichtte een tipje van de sluier op wat voedingssector van de bewindsvrouw kan verwachten, zo bleek tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van adviesbureau Schuttelaar & Partners.

Sonnema vertelt dat er nieuwe accenten komen in het voedselbeleid. Maar de tijdens de Voedseltop gemaakte afspraken staan gewoon en worden gewoon uitgevoerd. “We gaan voor voldoende veilig, duurzaam en gezond voedsel tegen een eerlijke prijs, voor iedereen.”

Eerlijke voedselketens

Een accent dat Schouten zal leggen, is de nadruk op “voldoende voedsel” voor iedereen. De visie van LNV steunt op drie pijlers: eerlijke voedselketens en verantwoorde landbouw, Samen Natuur en voedsel voor iedereen.

Zo zal de minister inzetten op eerlijke prijzen in de voedselketen. Hiertoe start het project ‘True Pricing’ Sonnema: “ Het is de bedoeling dat alle schakels in de voedselketen hun prijzen inzichtelijk maken.”

Biodiversiteit en bodemkwaliteit

Ook zullen partijen in de voedselketen meer moeten samenwerken om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren. Zo zal de Schouten werk maken van het inzetten van zoveel mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Sonnema merkt op: “De voedingsindustrie gaat steeds beter om met het natuurlijke kapitaal.”

Voedselverspilling

Verder zijn Nederlanders goed in het efficiënt en milieuvriendelijk produceren van voedsel. Schouten wil die kennis en innovatie ook meer naar andere landen brengen, geeft Sonnema aan. “Verder zal er onder Schouten meer aandacht komen voor het tegengaan van voedselverspilling.”

Reageer op dit artikel