nieuws

Aparte commissie voor pesticiden in Europa

Wetgeving & Toezicht

Aparte commissie voor pesticiden in Europa

Het Europees Parlement heeft toestemming gegeven voor een 30-koppige commissie die negen maanden lang toezicht zal houden op de Europese toelatingsprocedure voor pesticiden.

De commissie zal de toelatingsprocedures van pesticiden in de Europese Unie in de gaten houden en zal de rol van de Europese Commissie (EC) beoordelen als het gaat om het vernieuwen van de glyfosaatlicentie.

Ook zal de nieuwe commissie mogelijke fouten opsporen en beoordelen bij de wetenschappelijke evaluatie en goedkeuring van stoffen.

Glyfosaatdiscussie

Het ontstaan van de commissie is een reactie op de toegenomen zorgen over het risico van de herbicide met glyfosaat als actief bestandsdeel. Afgelopen november stemden de EU-lidstaten voor een vijfjarige verlenging van de licentie van glyfosaat.

Bevindingen en aanbevelingen

Het termijn van negen maanden zal ingaan vanaf de eerste vergadering. De nieuwe commissie komt aan het eind van haar termijn met een bevindingsrapport en aanbevelingen.

Het volledige EP zal stemmen over het voorstel van de Conference of Presidents (voorzitter van het EP en politieke groepsleiders) tijdens een plenaire sessie van 5-8 februari.

Zie hier alle berichten van VMT over glyfosaat.

Reageer op dit artikel