nieuws

Vion sluit slachthuis Leeuwarden om hoog percentage afgekeurde karkassen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vion sluit slachthuis Leeuwarden om hoog percentage afgekeurde karkassen

Vion doet tijdelijk de deuren op slot van zijn hypermoderne runderslachterij in Leeuwarden. Kinderziektes in de nieuwe apparatuur en installaties en het hoge afkeuringspercentage van geslachte dieren hebben het bedrijf dit doen besluiten.

De nieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden was amper drie maanden open maar sluit nu weliswaar tijdelijk haar deuren. De belangrijkste oorzaak is het hoge afkeuringspercentage van de geslachte runderen dat boven de vijf procent ligt, vertelt woordvoerster Nancy Aschman aan VMT. Dit percentage hoort normaal tussen de 1,5 en 2% te liggen. “Bij onze slachterij in Tilburg ligt dat percentage op 1,8%.”

Afgekeurde karkassen

Samen met de NVWA gaat Vion uitzoeken hoe dit komt. “Dit verlies van vlees is zeker voor de boeren niet fijn.” Vion ligt de slachtlijn stil om onderzoek te doen naar de oorzaak van het bovengemiddeld hoge afkeuringspercentage. De NVWA bevestigt dat het samen met Vion gaat speuren naar oorzaak van het probleem.

Kwaliteit vee

“Onze inspecteurs kijken of de organen van de dieren gezond zijn, is dit niet het geval dan worden ze afgekeurd en komen ze niet in de consumptieketen”, verstelt een woordvoerder van de NVWA. De voedselautoriteit zal onder andere kijken naar de verschillen in kwaliteit (lees: hoe gezond zijn de dieren) van het aangeleverde vee.

Optimalisatie apparatuur

Een ander probleem in de slachterij vormen de kinderziektes in het machinepark. De komende tijd zal Vion benutten om de installaties en nieuwe apparatuur te optimaliseren. Zo komt de apparatuur dichter bij elkaar te staan: de afstand tussen de uitgesneden delen en de lopende band is nu te lang waardoor de delen beschadigen en er te veel wordt gespat.

Leveranciers

Het gevolg van de sluiting is dat vaste medewerkers op betaald verlof gaan en tijdelijke krachten hun baan verliezen. Bij de slachterij werken 45 medewerkers. Het was de bedoeling om de capaciteit uiteindelijk op te schroeven naar 2500 geslachte runderen per week. Omdat de locatie van Vion in Leeuwarden tijdelijk dicht gaat, moeten leveranciers uitwijken naar andere slachterijen in de buurt. Dit levert waarschijnlijk aanzienlijke financiële schade op voor het vleesbedrijf, bevestigt woordvoerster Aschman.

Onderzoek

Vion nam zelf het besluit om de runderslachterij te sluiten. Deze blijft waarschijnlijk tot begin september dicht. Waarom zo lang? Hier heeft de woordvoerster geen duidelijk antwoord op. “We willen het natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, maar zijn ook afhankelijk van het onderzoek.” De NVWA-woordvoerder benadrukt dat er geen tijdsindicatie zit aan het onderzoek. In principe had Vion door kunnen slachten, maar het bedrijf besloot zelf de slachterij tijdelijk op slot te doen.

Reageer op dit artikel