nieuws

Recall Tony’s Chocolonely om mogelijke borstelharen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Recall Tony’s Chocolonely om mogelijke borstelharen

Chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely haalt een aantal varianten grote chocoladerepen (180 gram) uit de schappen omdat er mogelijk witte borstelharen van een kwast in kunnen zitten.

Het gaat om de volgende smaken: • melk 32% hazelnoot, lotnummer 18122, THT: 02. 05. 2019 • puur 70%, lotnummer 18115, THT: 25. 04. 2020 • puur 51% amandel zeezout, lotnummer 18116, THT: 26. 07. 2019 en lotnummer 18117, THT: 27. 07. 2019 • puur 51% pecan kokos, lotnummer 18118, THT: 28. 04. 2019

Borstelharen in zeef

Medewerkers van de Belgische repenfabrikant Kim’s Chocolates vonden de borstelharen in een zeef bij de productie van de repen. Het zijn synthetische synthetische borstelharen van 1-3 centimeter lang en 0,2 centimeter dik. Ook zaten er haren in referentierepen die Kim’s Chocolates van elke productie apart houdt.

Coaten chocoladetanks

De borstelharen lieten los uit een kwast tijdens het coaten van de binnenkant van nieuwe chocoladetanks met cacaoboter. De Belgen informeerden Tony’s Chocolonely over de gevonden borstelharen op maandagavond 14 mei.

Ook maakte Kim’s Chocolates melding bij de Belgische voedsel en warenautoriteit FAVV en Tony’s bij de NVWA. “Op initiatief van Kim’s Chocolates halen we de repen actief terug uit de markt”, aldus Tony’s in een verklaring.

Volksgezondheid

De repen vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, maar ze zijn natuurlijk ongeschikt om te eten, aldus Tony’s Chocolonely. Een klein gedeelte van de repen ligt in Nederlandse winkels.

Reageer op dit artikel