nieuws

Fipronil bij Twentse boer: duizenden kippen geruimd

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Fipronil bij Twentse boer: duizenden kippen geruimd

Bij een boer uit het Twentse Tilligte is fipronil in eieren gevonden. Hij moest hierdoor zijn drieduizend kippen doden en noodgedwongen 45.000 eieren vernietigen.

Dit meldt het Twentse Dagblad Tubantia.

Monstername supermarkt

Het fipronil kwam aan het licht bij twee steekproeven in een Nederlandse supermarkt waaraan de kippenboer Jos Kienhuis levert.

Fipronil

Kienhuis is voor de tweede keer in negen maanden slachtoffer is van eenzelfde incident. Medio augustus troffen inspecteurs het verboden middel ook al aan in zijn eieren. Het bedrijf gebruikte fipronil om bloedluis te bestrijden bij kippen. De boer liep toen ‘tienduizenden euro’s’ schade op.

Mest

De fipronilaffaire trof tientallen Nederlands en Belgische bedrijven die forse schade opliepen. Hoe er opnieuw in de eieren kon belanden, weet de agrariër niet precies. Maar hij heeft sterke vermoedens dat er fipronilresten in de mest van de vorige kippen in de bodem van het weiland moet hebben gezeten, vertelt hij aan Tubantia.

Besmet

“Ze pikken in de grond en op die manier moet de fipronil in de stal terecht zijn gekomen en zijn de eieren vervolgens besmet geraakt. Iets anders kan ik niet bedenken.” De NVWA bevestigt dat ze uitzoekt wat er precies aan de hand is bij de pluimveehouder. Eind vorig maand werden er bijvoorbeeld grondmonsters genomen uit het weiland voor nader onderzoek.

Nieuwe fipronilaffaire?

Kan deze vondst de opmaat zijn voor meerdere ontdekkingen van fipronil in eieren? “We vermoeden dat het hier om een oude besmetting gaat en niet om nieuw gebruik. We moeten dus uitzoeken hoe dit heeft kunnen leiden tot een verhoogd fipronilgehalte in de eieren.” De uitkomst van het onderzoek levert mogelijk lessen op voor andere pluimveehouders, aldus de NVWA-zegsman. 

Reageer op dit artikel