nieuws

Jumbo roept leverancier zalm op het matje om listeria

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Jumbo roept leverancier zalm op het matje om listeria

De problemen met listeria op gerookte zalm afkomstig van leverancier H. van Wijnen B.V. houden aan. Jumbo haalde eind vorige week tien verschillende gerookte zalmproducten uit het schap. De supermarkt riep op 11 februari ook al een tweetal van deze producten terug. “Er is sprake van een structurele fout.”

Niet alleen bij Jumbo vond een recall plaats; bij Aldi gebeurde hetzelfde. Hier constateerde de discounter een besmetting van zijn regenboogforel met listeria.

Geen gerookte zalm

Jumbo, de NVWA en leverancier H. van Wijnen B.V. roepen consumenten op om geen gekochte gerookte zalmproducten te consumeren en te retourneren naar één van de Jumbo-winkels.

Bovenmatig veel listeria

Tijdens een uitgebreide steekproef van de leverancier bleken alle bij Jumbo verkrijgbare gerookte zalmproducten bovenmatig veel listeria te bevatten. Dit kan een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, maar met name voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Ondanks dat veel klanten de risico’s van het eten van gerookte zalm kennen, neemt Jumbo geen enkel risico. Gedupeerden krijgen direct hun geld terug als ze de vis terugbrengen.

Andere leverancier

Jumbo lijkt genoeg te hebben van de incidenten met de gerookte zalm. De supermarktketen heeft H. van Wijnen inmiddels om opheldering gevraagd. Voorlopig neemt het Veghelse familiebedrijf dan ook geen producten meer af van de leverancier.

Jumbo laat weten dat op korte termijn gerookte zalmproducten van een andere leverancier in het schap liggen, “zodat de klant niet misgrijpt.”

Daar waar Jumbo het in een persverklaring heeft over “het terugbrengen van (alle) gerookte zalmproducten die de consument heeft gekocht”, spreekt H. van Wijnen in minder drastische bewoordingen over het “niet eten van een beperkte selectie gerookte Toastzalm 100 gram in verpakking van H.van Wijnen.”

Geen incident voedselveiligheid

De leverancier biedt op haar website excuses aan. “H. van Wijnen betreurt dit incident ten zeerste en biedt haar excuses aan voor het ongemak.”

Ysbrand Velzenboer van adviesbureau Scienta Nova benadrukt dat de voedselveiligheidsproblemen met gerookte zalm geen incidenten zijn. Er is hier sprake van een structurele fout bij de producent, beweert hij.

Kruisbesmetting

“Er wordt stelselmatig verzwegen dat vrijwel alle zalmproducenten injectoren inzetten om de vis te verzwaren. Het risico van deze apparaten is dat de gerecirculeerde pekelwater ook de Listeria kruisbesmetting zeer effectief maakt.

Er hoeft per dag maar één geïnfecteerde vis in de partij te zitten en de hele dag is in bacteriologisch opzicht naar z’n grootje”, zegt hij in zijn blog.
Hij denkt dat de problemen nog niet achter de rug zijn. “Naar alle waarschijnlijkheid zullen meer terugroepacties volgen. Analyse op Listeria duurt vijf dagen, dus wij wachten het verloop van deze week gespannen af.”

Reageer op dit artikel