nieuws

VMT 10: Data in de fabriek

Technologie & Techniek

VMT 10: Data in de fabriek

Sensoren in de fabriek leveren steeds meer data op, maar wat kan de voedingsmiddelenindustrie er mee? Dit is het thema van VMT 10: Data in de fabriek met voorbeelden van Lely, Bizerba en Tebodin. Een greep uit de artikelen.

Samen met VMEngineering ontwikkelde familiebedrijf Lely de ‘Lely Orbiter.’ Dit is een soort kleine zuivelfabriek voor op de boerderij. De boer kan hiermee gelijk zijn melk verwerken en bottelen. “Met de Orbiter heeft de melkveehouder volledige controle over de verwerking van de melk van een willekeurige groep koeien. Zo kan hij de verwerking afstemmen op het eindproduct en de consument”, zegt directeur Alexander van der Lely tijdens de introductie van de Orbiter op de boerderij van Guus van Roessel in Udenhout.

 

Lely introduceert minimelkfabriek voor op de boerderij

 

Predictief onderhoud 4.0 maakt het mogelijk om in een vroeg stadium storingen te voorspellen en tijdig maatregelen te nemen. Bedrijven beginnen doorgaans pas serieus te denken over Predictief onderhoud 4.0 (Predictive Maintenance of PdM 4.0) als onderhoudsstrategie bij investeringen in een nieuwe installatie of proceslijn”, zegt Peter Decaigny, partner bij onderhoudsadviesbureau Mainnovation. “Het komt zelden voor dat ze bestaande installaties hiervoor aanpassen.”

 

Onderhoud fabriek wordt voorspelbare factor

 

Salesmanager Wouter Cougé van Bizerba, producent van weeg-, etiketteer- en inspectiesystemen merkt dat vooral grote bedrijven zich met industrie 4.0 bezig houden. “In zowel Nederland als België is het mkb er veel minder mee bezig. “Grote bedrijven zijn op zoek naar de meest efficiënte fabriek. MKB-bedrijven schrikken van de benodigde investering.” Volgens Cougé  zijn het juist deze kleine bedrijven die moeten investeren in industrie 4.0 technologie om de nodige flexibiliteit en opvolging van het machinepark te bewaken.

 

Ook mkb heeft baat bij industrie 4.0

 

Samen met VMEngineering ontwikkelde familiebedrijf Lely de ‘Lely Orbiter.’ Dit is een soort kleine zuivelfabriek voor op de boerderij. De boer kan hiermee gelijk zijn melk verwerken en bottelen. “Met de Orbiter heeft de melkveehouder volledige controle over de verwerking van de melk van een willekeurige groep koeien. Zo kan hij de verwerking afstemmen op het eindproduct en de consument”, zegt directeur Alexander van der Lely tijdens de introductie van de Orbiter op de boerderij van Guus van Roessel in Udenhout.

 

Op weg naar een autonome foodfabriek

 

De Proces Innovatie Prijs is al jaren gekoppeld aan de Industrial Processing, een van de vijf beurzen die valt onder de WOTS, de technologiebeurs die van 2-5 oktober in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt. Sensoren, digitale diensten, camera’s en tablets; allemaal haken ze aan bij de trend van digitalisering, connectiviteit en de wens om menselijke fouten uit te sluiten. Een selectie van de nominaties is te vinden in dit artikel.

 

Innovaties WoTS haken aan bij industrie 4.0

 

Vind de compleet door te bladeren VMT 10 hier, onder meer met een verhaal over de ontwikkelingen in 3D-foodprinting. Geen abonnement? Waar wacht u nog op? Vraag er hier een aan.

 

Engineering in Food&Beverage

Niet alleen VMT 10 staat in het teken van Data in de fabriek, ook het event Engineering in Food&Beverage  heeft als thema: Van Big Data naar Smart Decisions. Foodbedrijven die met het thema aan de slag zijn gegaan. Baltussen, FrieslandCampina en Borgesius zijn enkele van de praktijkverhalen die aan bod komen.

Bekijk het programma

Meld u aan

Reageer op dit artikel