nieuws

Preventief machineonderhoud straks simpelweg met een app

Technologie & Techniek

Preventief machineonderhoud straks simpelweg met een app

De productiviteit en de beschikbaarheid van een vullijn en het preventieve onderhoud van het machinepark in een voedingsmiddelenfabriek kan straks simpelweg worden bijgehouden met een app op de telefoon. Siemens lanceert later dit jaar een serie apps voor operators en machinebouwers.

Dat zegt Uwe Krauter, verantwoordelijk voor business development van de cloud en edge applicaties bij Siemens in het Duitse Erlangen. Siemens werkt al een aantal jaar aan een eigen open en cloud based Internet-of-Things platform ontwikkeld met de naam MindSphere. Dat IoT besturingssysteem is open voor iedere machinebouwer om mee te werken. Het systeem stuurt niet alleen individuele machines aan maar ook complete proceslijnen en fabrieken. Het systeem ontsluit en analyseert bovendien alle data die gegenereerd wordt door de machines en sensors in de fabriek. Dat doet Siemens voor een aantal branches, maar food & beverage heeft hierin met 14% wel een belangrijk aandeel hierin.

Apps

Het Mindsphere-platform van Siemens is al breed beschikbaar voor machinebouwers en eindgebruikers, maar later dit jaar worden daar nog een aantal apps aan toegevoegd. Het worden open apps, zodat machinebouwers en eindgebruikers er zelf per machine invulling aan kunnen geven. Doel is om de aansturing en cijfermatige analyse van de productie en het preventief onderhoud een stuk makkelijker en transparanter te maken voor machinebouwers en eindgebruikers, de voedingsmiddelenproducenten. Krauter: “Er zijn diverse apps in ontwikkeling. Een app die de beschikbaarheid, de prestaties en de kwaliteit van de productielijnen monitoren en ook een app die het preventieve onderhoud bijhoudt.”

Voorbeelden

Krauter geeft een voorbeeld van een machine waarvan in het dashbord precies te zien is wanneer en hoe vaak deze heeft stilgestaan. “Je wilt weten waarom dat gebeurt. Bij de machine hier op het scherm kun je zien dat deur 5 steeds open gaat. Waarom die deur? Is daar werkelijk een technisch probleem dat moet worden opgelost of is deur 5 toevallig van een koude ruimte die de operator ook als koelkast gebruikt? Via de app heb je snel inzichtelijk waar en probleem zich voordoet en kun je gericht de oorzaak achterhalen.”

Verder geeft een dashboard voor machineonderhoud nauwkeurig aan hoeveel draaiuren de machine en de verschillende onderdelen hebben gemaakt. Krauter: “Dan zie je bijvoorbeeld het aantal draaiuren van de ventitlator in de machine. Van ieder onderdeel wordt met kleurcodes aangegeven wanneer ze moeten worden vervangen.”

Digitale tweeling

De app-uitbreidingen zijn een vervolgstap in een verregaand digitaliseringsproces van fabrieken. Zo is Siemens al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van ‘digital twins’, ofwel een virtuele kopie van machines en proceslijnen. Volgens Siemens kunnen voedingsmiddelenproducenten kunnen tijd en geld besparen als fouten of eventuele verbeteringen in een productieproces in een vroeg stadium in kaart worden gebracht. Een digitale kopie van een nieuwe of bestaande fabriek, een productieproces, een product of zelfs de hele waardeketen kan waardevolle kennis opleveren voor fabrikanten.

Bart Demaegdt, technologymanager digitalisation bij Siemens zei eerder in VMT hierover: “Simulatie is cruciaal om in een vroeg stadium te detecteren of er iets mis is in een proces of dat iets optimalisatie vergt. Dit scheelt veel geld. Stel dat de herstelkosten van een fout in de ontwikkelingsfase van een engineeringproject 10 euro bedragen. Als in de uitvoeringsfase tot herstel wordt overgegaan, lopen die kosten op tot 1.000 euro. Dat is een verhonderdvoudiging.”

 

Lees een uitgebreid verhaal over de Digital Twins van Siemens in VMT 16 – 2017, pagina 18-19

Bekijk een VMT minirepo van de digital twin hieronder:

 

Engineering in Food & Beverage event

Wordt voedsel veiliger van data? Industrie 4.0, Internet of Things, Big Data – termen die al een aantal jaren de ronde doen. In de voedingsmiddelenindustrie en zeker ook in de machinebouw. Hoe zorgen machinebouwer en F&B-producent dat zij veilig het maximale uit hun eigen en gecombineerde kennis en data halen? Gegevens verzamelen is één, data delen en tot de juiste beslissingen komen op basis van deze data is een heel ander verhaal. Deze en nog veel meer andere onderwerpen komen aan bod tijdens de tweede editie van Engineering in Food&Beverage op 10 oktober in De Fabrique in Utrecht.

 

Reageer op dit artikel