artikel

Detectieapparatuur hot op Interpack

Technologie & Techniek

Detectieapparatuur hot op Interpack

Op de laatste editie van Interpack was er een enorm aanbod aan detectieapparatuur voor vreemde voorwerpen en lekke verpakkingen. Dat gold ook voor camerasystemen voor labelcontrole. Andere noviteiten waren onder meer het vacuümblik, terwijl HP de mogelijkheden liet zien van onder andere forensische inkten om fraude te ontdekken. Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 9.

De vakbeurs in Düsseldorf stond bol van de apparatuur om metaaldeeltjes en andere productvreemde voorwerpen te detecteren, terwijl het aanbod aan lekdetectie van de verpakking zelf of de sealnaden vrijwel onbeperkt was. Systemen voor kunststof verpakkingen voeren nog steeds de boventoon. Ook nemen systemen voor de controle van felsrand of lipje en het hele blikje sterk in aantal toe. Dat maakt het voor de bezoeker zo goed als onmogelijk een goed beeld te vormen van de ontwikkelingen. Producenten van voedingsmiddelen blijven daarom vaak hun bestaande toe leverancier trouw of richten zich op afnemers in hun eigen land of regio. De vraag is of dat zo blijft, want sommige aanbieders specialiseren zich in bijvoorbeeld metaaldetectie.

Anderen streven juist een zo breed en volledig aanbod na van detectieapparatuur, van metaal detectie en x-ray tot camerasysteem en checkwegers. Sommigen van hen toonden al deze apparatuur op de beursvloer letterlijk aan de lopende band. Testen op gevoeligheid, herhaalbaarheid, robuustheid, gebruikersvriendelijkheid in eigen bedrijf zullen de doorslag geven. Dat geldt eveneens voor het genereren van over zichten van meetresultaten en de mogelijkheid om deze al dan niet versleuteld op usb-stick of geheel automatisch in te laten lopen in eigen bedrijfssystemen. Veel fabrikanten hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om statistieken snel en gemakkelijk te genereren of zijn daarvoor samenwerkingsverbanden aangegaan.

 

Glas scannen met vier x-raystralen

Ook x-raymachines worden steeds nauwkeuriger, inzetbaar voor een steeds breder pallet aan vreemde voorwerpen, en veiliger doordat met lagere vermogens toch hoge resoluties te realiseren zijn. Glas in glas blijft een lastig probleem – vooral kleine glassplinters die in vloeibare producten naar de bodem van fles of pot uitzakken. Het Duitse WipoTec voert in zijn Quad- View een verpakt product door vier x-raystralen (20-600W). Drie daarvan zijn onder verschillende hoeken gericht op de bodem van de glazen verpakking. Doordat de fles of pot roteert en de drie stralen elkaar deels overlappen, is de hele bodem letterlijk in beeld van de camera’s (0,4mm resolutie). Met de vierde straal wordt de rest van de inhoud van pot of fles gecontroleerd. Dat is vooral van belang bij pasta’s en hoogviskeuze producten als sauzen, waarin verontreinigingen niet uitzakken. De QuadView zou maximaal 600 verpakkingen per minuut kunnen controleren.

 

Detecteerbare zuignap en toxinen

Een aardige noviteit was er ook van Schmalz. Dat bedrijf verwerkt kleine hoeveelheden metaaloxide in de siliconen zuignappen waarmee robots verpakkingen oppakken. Afgebroken stukjes van dit SI-MD-silicone worden zodoende ontdekt door de metaaldetector. De meerprijs van deze productrange bedraagt circa 10 procent. RayTec Vision en XNext, beide uit Italië, werken samen bij de ontwikkeling van hun nieuwe generatie x raysysteem, de RayNexts. Met de daarin aanwezige XSpectra-technologie claimen zij betere resultaten voor moeilijk detecteerbare producten als plastics en botdeeltjes, of vreemde materialen met bijna dezelfde dichtheid als het product. In een leaflet claimen de twee bedrijven zelfs dat ze met deze nieuwe technologie met mycotoxine verontreinigde maïskorrels kunnen ontdekken.

 

Medicijnen en duur voedsel traceren

Op Interpack was ook duidelijk te zien dat veel aanbieders van detectieapparatuur inspelen op de Falsified Medicine Directive (FMD). Die schrijft voor dat elk door een arts voorgeschreven medicijn vanaf 2019 op de verpakking een uniek serienummer moet hebben dat is vastgelegd in een centrale database. In VMT 6 van 12 mei dit jaar (pagina 22-24) is hierover uitgebreid geschreven door Tebodin. HP toonde voor food en farma geschikte producten waarmee fraude eenvoudig kan worden achterhaald. Getoond werden verschillende niveaus van beveiliging – ieder met eigen prijskaartje – om na te gaan of medicijnen wel door de fabrikant zelf zijn geproduceerd of dat ze bijvoorbeeld via parallelimporten of fraude op de markt zijn gekomen. Het eenvoudigste niveau omvat zes mogelijkheden, waaronder microtext, micro- 2Dbarcodes, guilloches en verborgen informatie. Productinformatie zoals een verborgen watermerk is met de camera van de telefoon en bijbehorende app snel en eenvoudig zichtbaar te maken. Een niveau hoger bevinden zich de forensische inkten en inkten die met behulp van bijvoorbeeld infrarood of uv-licht zichtbaar zijn te maken, en een speciale pigmentscanner waarmee op het oog gelijke kleuren toch van elkaar kunnen worden onderscheiden en herkend. Veel van deze toepassingen zijn voor dure medicijnen betaalbaar, maar voor veel voedingsmiddelen nog niet. Kostbare producten als flessen wijn uit het topsegment vormen een spreekwoordelijke uitzondering. Wellicht dalen de prijzen wanneer de farma in de toekomst deze technieken vaker gaat gebruiken.

 

Vacuümconserven uit Spanje

Een blik met hoog vacuüm waarin slechts enkele grammen vocht aan een product hoeft te worden toegevoegd om dit te steriliseren. Met dit openVacsysteem van het Spaanse Auxiliar Conservera blijft het overgrote deel van de voedingsstoffen in de producten zitten. Omdat alle lucht uit de verpakking is gezogen, kunnen ze niet oxideren met ingesloten zuurstof. Getoond werden blikjes met olijven en artisjok als voorbeeld. De consument kan het vacuüm opheffen door een strip los te trekken dat een gaatje in het deksel afdekt, à la de bodem van de puddingbekers van Mona. Welke onderdrukken het blikje aankan, wilde projectmanager Enrique Gómez Gómez op de beurs niet onthullen, maar 300 mbar onderdruk met maïs werd als voorbeeld genoemd. Hoge onderdrukken zijn mogelijk door de speciale constructie van het blikje. Dit wordt als een geheel koud getrokken uit metaal waardoor het extra sterke eigenschappen heeft. Er wordt een deksel gebruikt met kunststof inlegrand die door de grote onderdruk het blokje hermetisch afsluit. Op de blikjes stond een THT van eind 2020. In mei is op YouTube een filmpje verschenen over dit zeer innovatieve verpakkingsproces. Groot voordeel van het vacuümconcept en het niet-toevoegen van vocht is dat de sterilisatie tot 50 procent minder tijd kost en aanzienlijk minder energie vergt. Toevoeging van vocht voor producten als olijven en artisjok beperkt zich tot 5 ml, aldus Gómez Gómez. Ook de vervoerskosten en milieubelasting zijn aanzienlijk lager dan die van traditionele verpakkingen. Door hun conische vorm kunnen lege blikje in elkaar worden geschoven en gestapeld en zijn verpakte producten door het ontbreken van toegevoegd vocht lichter om te transporteren.

Reageer op dit artikel