artikel

Nieuwe sensor meet O2-gehalte MAP-verpakking tijdens productie

Technologie & Techniek

Nieuwe sensor meet O2-gehalte MAP-verpakking tijdens productie

Modified Atmosphere Packaging (MAP) wint wereldwijd nog altijd flink aan populariteit. Om er zeker van te zijn dat de verpakkingen niet lek richting de winkels gaan, controleren producenten meestal steekproefsgewijs het restzuurstofgehalte in de verpakking. Maar is een fout eenmaal ontdekt, dan wordt de hele batch afgekeurd. Een sensorspot in iedere individuele verpakking moet dit voorkomen.

Veel vers voedsel zoals vlees, gevogelte, vis, salades, gesneden groenten, bakkerijproducten en zuivelproducten worden verpakt onder een beschermende atmosfeer om zo een langere houdbaarheid mogelijk te maken. Vaak gaat het om een mengsel van koolstofdioxide (CO2) en stikstof (N2). De samenstelling ervan verschilt per product, maar evident is dat er veel minder of nagenoeg geen zuurstof in de verpakking is te vinden dan in de normale lucht. Binnen de markt van ‘geavanceerde verpakkingstechnologie’ heeft MAP inmiddels een aandeel van 54 procent.

 

Recall

Omdat MAP zo’n groot en groeiend aandeel van de verpakkingen betreft, nemen retailers steeds vaker geen genoegen meer met de huidige kwaliteitscontroles. Immers, bij een verpakking die lek is, schiet het zuurstofgehalte omhoog en lijdt het product eerder onder bederf dan bij de tht-datum staat aangegeven. Als zo’n product in de handel terecht komt, kan dat betekenen dat de hele partij wordt afgekeurd door de retailer en dat er tot een recall wordt overgegaan. Dan kunnen de kosten voor een leverancier al gauw oplopen tot enkele tonnen.

 

OxyCheck

“Daar zit natuurlijk geen enkele producent op te wachten”, zegt Stefan van Hoof, Manager Sales Food Processing & Packaging bij verpakkingsmachineproducent GEA. Zijn bedrijf lanceert daarom op de Interpack van 4 tot en met 10 mei in Düsseldorf een innovatie waarbij geen enkele MAP-verpakking straks meer de fabriek verlaat zonder dat daarvan het O2-gehalte is gemeten. Het gaat hier om de zogenoemde ‘GEA OxyCheck’. Het betreft een combinatie van een sensor in de dieptrekverpakkingsmachine en een sensorspot die verwerkt zit aan de binnenkant van de folie van de verpakking. Een tweede meting aan het einde van de lijn maakt ook lek-detectie mogelijk door de beide gemeten waarden met elkaar te vergelijken.

 

Sensoren

De sensoren in de dieptrek verpakkingsmachine ‘lezen’ de sensorspots die zijn aangebracht in iedere verpakking. De technologie in de sensorspots is gebaseerd op een fluoriserende polystyrene verfstof waarvan de reflectie reageert op de hoeveelheid zuurstof in de verpakking. Deze is conform de voedselveiligheid normen en mag in aanraking komen met voedingswaren. Tijdens de meting wordt de sensorspot gecheckt na het seal station als de verpakking is gesloten en begast. Het gemeten restzuurstofgehalte is dan weer indicatief voor de houdbaarheid van het product in de verpakking.

 

Geen steekproef meer

Annie Beets van GEA: “Het grote voordeel is dat 100 procent van de verpakkingen nu gecontroleerd kan worden in plaats van steekproefsgewijs om het kwartier of om het halfuur. Dat gebeurt nu door het doorprikken van enkele verpakkingen en met een gasanalyse apparaat de restzuurstof te meten. Bij het vaststellen van een te hoge waarde wordt de hele batch afgekeurd tot aan de vorige check en ligt de productie stil.” Een sensor spot in de verpakking betekent een niet-destructieve meting van alle verpakkingen. Van Hoof: “En de wetenschap dat er geen slechte verpakkingen tussen zitten geeft je als producent een heel rustig gevoel. Je loopt geen risico op recalls. Je kunt direct stoppen als er iets mis gaat en de verkeerde verpakking wordt automatisch uit de lijn geduwd.”

 

Kosten

De invoering van de OxyCheck voor fabrikanten zal neerkomen op minder dan een cent per verpakking. “We hebben er onderzoek naar gedaan en de producent blijkt absoluut bereid ervoor te betalen. Temeer omdat voedselveiligheid zo enorm belangrijk is en recall risico een stuk kleiner wordt.”

 

Toekomst

Hoewel de lancering van de innovatie op Interpack is gericht op de industrie zelf, was het oorspronkelijke idee achter het hele concept om de sensorspot in de verpakking uiteindelijk ook in de supermarkt of door consumenten thuis uit te kunnen laten lezen. Bijvoorbeeld met een speciale app op de telefoon, weet Beets. “De consument of retailer ziet in de verpakking alleen een lichtroze stip van 12 millimeter zitten. Maar met een app zou deze theoretisch door de consument uit te lezen zijn.” Toch wordt daar voorlopig niet voor gekozen, zegt Van Hoof. “De sensorspot laat namelijk alleen de restzuurstofwaarde zien, maar dat is daarmee nog niet direct een garantie op de algehele kwaliteit”. Wel wordt door GEA momenteel ook een handheld oplossing ontwikkeld voor gebruik in de supermarkt zelf.

 

Reageer op dit artikel