nieuws

CEO Indra Nooyi kondigt vertrek bij PepsiCo aan

Mensen & Loopbaan

CEO Indra Nooyi kondigt vertrek bij PepsiCo aan

Nooyi treedt af per oktober, na twaalf jaar te hebben gewerkt als topvrouw voor PepsiCo. Ze was de vijfde CEO voor het bedrijf en de enige vrouw die het bedrijf mocht leiden. De Spaanse Ramon Laguarta wordt de nieuwe CEO.

Nooyi werkte in totaal 24 jaar voor PepsiCo, waarvan twaalf als CEO. Nooyi zal nog tot begin 2019 aanblijven als voorzitter van de raad van bestuur. Nooyi was onder andere verantwoordelijk voor de bedrijfsstrategie, publiciteit en buitenlandse operaties. Onder haar leiding groeide het bedrijf jaarlijks met 5,5 procent. Daarnaast ging de omzet van 35 miljard dollar in 2006 naar 63,5 miljard dollar in 2017.

Tijdens Nooyi’s jaren als CEO daalde de vraag naar cola. Onder haar leiding ging PepsiCo zich daarom richten op minder suikerhoudende drankjes en snacks. Merken als Lay’s en Cheetos werden toegevoegd aan het portfolio.

Duurzaamheid

Een andere belangrijke verandering die Nooyi doorvoerde is de focus op duurzaamheid. Het bedrijf investeerde de afgelopen twaalf jaar drie keer meer in onderzoek naar de ontwikkeling van voedzame producten en het inperken van milieuschade dan in de jaren ervoor.

Nooyi reageert op haar vertrek met gemengde gevoelens. Ze geeft aan trots te zijn op wat ze heeft bereikt en zegt vertrouwen te hebben in Laguarta. “Ik groeide op in India en had nooit durven dromen dat ik ooit zo’n bijzonder bedrijf zou mogen leiden. PepsiCo heeft een sterke positie om nog verder te groeien. De zonnigste dagen liggen nog in het verschiet.” Een reden voor haar vertrek geeft Nooyi niet, al gingen er al vaker geruchten dat de 62-jarige met pensioen zou willen gaan.

Opvolger

Ramon Laguarta werd door de raad van bestuur unaniem als opvolger van Nooyi gekozen. Laguarta werkt al 22 jaar voor PepsiCo en werd in september 2017 aangesteld als president van het bedrijf. Dat maakte hem de baas van PepsiCo in Europa en Noord-Afrika. Hier was hij verantwoordelijk voor global operations, corporate strategy, public policy en relaties met overheden. Voor zijn tijd bij PepsiCo werkte Laguarta voor Chupa Chups.

Reageer op dit artikel