nieuws

‘Huidige zoutinname zorgt niet voor verhoogde kans op hart- en vaatziekten’

Ingrediënt & Product

‘Huidige zoutinname zorgt niet voor verhoogde kans op hart- en vaatziekten’

Dat tachtig procent van de Nederlandse bevolking meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram zout per dag consumeert, zorgt volgens onderzoekers aan het Population Health Research Institute (PHRI) niet voor een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Hun studie liet pas negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem zien bij een inname van twaalf gram zout per dag of meer.

De studie, die is uitgevoerd door wetenschappers uit meer dan twintig landen, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Hart- en vaatziekten

Het onderzoek heeft gegevens gebruikt van meer dan 94 duizend deelnemers uit achttien landen van de International Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) studie van het PHRI.

 Bij de deelnemers werd ochtendurine bijgehouden om de dagelijkse natrium- en kaliuminname te berekenen. Vervolgens zijn zij gemiddeld acht jaar lang gevolg en is er gekeken naar hoeveel deelnemers hart- en vaatziekten kregen of hiervan gevolgen ondervonden zoals hartaanval, beroerte of sterfte.

Vijf gram natrium

De onderzoekers vonden een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroerten bij deelnemers die gemiddeld meer dan vijf gram natrium (tussen de twaalf en dertien gram zout) per dag consumeerden.

China

China is het enige land in hun onderzoek waar tachtig procent van de gemeenschap een natriuminname heeft van meer dan vijf gram natrium per dag. In de andere landen had de meerderheid een gemiddelde natriumconsumptie van drie tot vijf gram per dag. Maar vijf procent van de deelnemers uit Westerse landen had een inname van vijf gram natrium per dag of meer.

Kaliuminname

Verder vonden de onderzoekers dat een hoge kaliuminname een positief effect sorteerde op de uitkomsten.

“We vonden dat alle belangrijke cardiovasculaire problemen, waaronder sterfte, afnamen in landen waar er meer kalium wordt geconsumeerd. Kalium komt vooral voor in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, zuivelproducten, aardappelen, noten en bonen,” aldus Andrew Mente, eerste auteur van het onderzoek.

Adviezen voor de volksgezondheid

Volgens Martin O’Donnell, co-auteur van de studie, is er geen overtuigend bewijs dat mensen met een gemiddelde natriuminname van onder de vijf gram hun inname moeten verlagen.

“Adviezen voor de volksgezondheid moeten gebaseerd zijn op het beste bewijs. Onze bevindingen tonen aan dat interventies om natriuminname te verlagen zich vooral moeten richten op mensen die meer dan vijf gram per dag consumeren en moeten samengaan met adviezen voor het gehele voedingspatroon zoals de consumptie van groente en fruit.”

Reageer op dit artikel