nieuws

‘Consumptie volle zuivel verhoogt kans op hart- en vaatziekten niet’

Ingrediënt & Product

‘Consumptie volle zuivel verhoogt kans op hart- en vaatziekten niet’

De consumptie van volle zuivelproducten zorgt niet voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zoals hartziekten en beroerten. Het zou zelfs de kans op bepaalde hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit Texas Health Science at Houston (UTHealth).

Het onderzoek werd gepubliceerd in het  wetenschappelijke tijdschrift the American Journal of Clinical Nutrition.

Volle zuivelproducten

De studie volgde bijna drieduizend ouderen (65 jaar of ouder)  ongeveer 22 jaar lang. Bij hen werd in 1992, 1998 en 2005 bloed afgenomen. Hierin zochten wetenschappers naar drie verschillende vetzuren die zijn gevonden in volle zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas en boter. Ze maakten de aanname  dat de vetzuurgehaltes een indicatie zijn voor de consumptie van deze zuivelproducten.

Vierentwintighonderd deelnemers overleden

Na de een periode van 22 jaar zijn meer dan 2400 deelnemers van het onderzoek overleden, waarvan 833 aan hart- en vaatziekten en 1595 door andere oorzaken. Verder namen de onderzoekers meer dan 1300 hart- en vaatziekten gerelateerde voorvallen zoals beroerten waar. 

Geen verhoogde kans op overlijden

Volgens de onderzoekers vormde de aanwezigheid van de vetzuren in het bloed geen indicatie voor een verhoogde kans op overlijden aan hart- en vaatziekten . Zij ontdekten zelfs dat het sterven aan een beroerte met 42 procent daalde bij deelnemers die veel volle zuivelproducten consumeerden.

Gezondheidsvoordelen

Marcia Otto, eerste auteur en assistent-professor op de Afdeling Epidemiologie, Menselijke Erfelijkheid en Milieuwetenschappen aan de UTHealth School of Public Health geeft aan de dat resultaten sterk bewijs zijn  van de gezondheidsvoordelen van de consumptie van volle producten.

“Onze bevindingen ondersteunen niet alleen, maar versterken ook aanzienlijk de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat suggereert dat vet in zuivel, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het risico op hartaandoeningen of algemene mortaliteit bij oudere volwassenen niet verhoogt.”

Huidige voedingsrichtlijnen opnieuw bekijken

“in overeenstemming met eerdere bevindingen benadrukken onze resultaten de noodzaak om de huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken voor volvette zuivelproducten, die rijke bronnen van voedingsstoffen zijn, zoals calcium en kalium. Deze zijn essentieel voor de gezondheid, niet alleen tijdens de kindertijd, maar gedurende het hele leven, vooral ook in latere jaren waarin ondervoeding en aandoeningen zoals osteoporose vaker voorkomen,” aldus Otto.

Reageer op dit artikel