nieuws

Champignons met vitamine D zijn novel foods

Ingrediënt & Product

Champignons met vitamine D zijn novel foods

UV-verlichte champignons met vitamine D2 mogen als novel foods worden geclassificeerd.

Champignons bevatten een provitamine genaamd ergosterol dat onder invloed van UVB-licht omgezet wordt in vitamine D2. UVB-licht is een groot onderdeel van het natuurlijke zonlicht. Het omzetten in vitamine D2 doet de champignon dan ook helemaal uit zichzelf. Een ‘normale’ champignon bevat geen vitamine D. Champignons worden in het donker geteeld. Daarom staan ze niet bloot aan Zon/UV licht en bevatten ze geen vitamine D. Scelta champignons worden belicht tot 15UG in verband met de regelgeving. Met het eten van 100 gram champignons uit de Scelta Ecopouch krijgt een consument 100% van de ADH binnen.

Proces controleren

Het kweken van witte champignons (Agaricus bisporus) gebeurt binnen en daarmee buiten het bereik van zonlicht. Daarom wordt tijdens het verwerkingsproces een UVB-behandeling toegepast om de vitamine D beschikbaar te maken. Door het proces te controleren heeft Scelta invloed op de exacte hoeveelheid vrijgekomen vitamine D2. Het proces wordt uitgevoerd in de recent gebouwde state-of-the-art Scelta Essenza fabriek in Venlo.

Ecopouch

Scelta maakt de champignons met vitamine D2 als eerst beschikbaar in de Ecopouch verpakking voornamelijk verkocht in de foodservice. Scelta is wereldwijd de eerste die deze methode toepast op verwerkte champignons. Ondertussen worden andere productieprocessen voorbereid om vervolgens ook verrijkt te worden met vitamine D, zoals champignonpoeders en gedroogde champignons.

Reageer op dit artikel