nieuws

VMT 11: is de voedingsindustrie klaar voor de energietransitie?

Duurzaamheid & MVO

VMT 11: is de voedingsindustrie klaar voor de energietransitie?

Het kabinet zet in op de totstandkoming van een definitief Klimaatakkoord eind 2018. Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de energietransitie: van fossiel naar fossielvrij. Hoewel het Klimaatakkoord en de daarbij behorende energietransitie een impuls geven, zijn veel voedingsmiddelenbedrijven al een tijd bezig met verduurzaming van hun ketens en fabrieken. Welke stappen maken ze en behoort een fossielvrij toekomst tot de mogelijkheden?

In 2030 wil Nederland de uitstoot van broeikasgassen met 49% verminderen ten opzichte van1990. Het kabinet besprak met meer dan 100 organisaties, verenigd in vijf sectortafels, hoe deze doelstelling te bereiken. Dit resulteerde in juli na vier maanden intensief polderen in het Voorstel voor hoofdlijnen van een Klimaatakkoord. Bierbrouwer AB InBev en FrieslandCampina volgen de ontwikkelingen op voet. Waar het kan zetten ze vol in op verduurzaming van hun productlocaties. Wat is er allemaal mogelijk en vooral: wat is onmogelijk?

‘Helemaal fossielvrij gaat niet lukken’

De voedingsmiddelenfabriek van de toekomst draait zonder fossiele brandstoffen. De behoefte aan warmte voor de processen in deze tak van industrie is groot, dus de weg naar fossielvrij is niet zonder hindernissen. Maar het doel is haalbaar, stellen Izak Boot en Roel Tolle van Bilfinger Tebodin. De energieconsultants gaan – met 2050 voor ogen – in op de mogelijkheden ten aanzien van duurzame warmteopwekking en aanpassingen in de processen.

Zo wordt de fabriek fossielvrij

Niet alleen voedingsmiddelenbedrijven maken werk van de reductie van broeikasgassen en de energietransitie. Dat doen ingrediëntenleveranciers ook. VMT sprak met milieucoördinator André Gouw van Zeelandia, producent van bakkerijgrondstoffen.

‘Doorberekenen schade aan het milieu vanzelfsprekend’

Volgens de Klimaatwet moet Nederland in 2050 nagenoeg klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat de foodindustrie voor een enorme opgave staat. Samen met hun ketenpartners zullen ze moeten werken aan een aanzienlijke CO2-reductie. Hoe gaat die samenwerking in de keten tot nu toe? En waar zien de ketenpartners nog kansen voor verbetering?

Met ketenpartners werken aan CO2-reductie

Directeur Marjan Minnesma van Stichting Urgenda roept in haar column op tot rigoureuze maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.

Column Marjan Minnesma: van polderen naar een turboversnelling

Vind de compleet door te bladeren VMT 11 hier, onder meer met een verhaal over de ontwikkelingen in 3D-foodprinting. Geen abonnement? Waar wacht u nog op? Vraag er hier een aan.

Reageer op dit artikel