nieuws

Verstegen Spices & Sauces zet nootmuskaat in de blockchain

Duurzaamheid & MVO

Verstegen Spices & Sauces zet nootmuskaat in de blockchain

Om de nootmuskaatketen transparanter te maken, gaat Verstegen Sauces & Spices de blockchaintechnologie gebruiken. Het bedrijf doet dit in samenwerking met Fairfood.

Het inzichtelijker maken van de nootmuskaatketen heeft als doel de betrokkenheid van zowel boer als consument te vergroten. De eerste versterkt zijn positie in de keten, terwijl de tweede inzicht krijgt in prijsafspraken en kwaliteitsclaims, aldus Verstegen en Fairfood. Beide partijen lanceerden hun blockchainproject op zaterdag 13 oktober tijdesn World Food Day.

QR-code

Verstegen en Fairfood leggen iedere stap tussen ‘boom en bord’ vast in de blockchain. Een QR-code leert de consumenten over de herkomst van nootmuskaat, terwijl de boer toegang krijgt tot relevante informatie. “Verstegen wil investeren in een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem, met transparante en korte ketens”, aldus Michel Driessen, CEO van Verstegen.

Ondernemerschap

Driessen: “Door boeren actief te betrekken in de productieketen stimuleren we het ondernemerschap van die boeren. Op die manier willen we het ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk maken om boer te worden. Verstegen is een familiebedrijf en wil langetermijnrelaties aangaan met ketenpartners. Blockchain is een middel om samenwerking te verstevigen en verbeteren.”

Prijsafspraken nakomen

Volgens directeur Sander de Jong van Fairfood verbetert de informatiepositie van boeren aanzienlijk door blockchain. Hierdoor heeft hij toegang tot informatie over kwaliteitscontroles en prijsopbouw. “Uiteindelijk willen we dat de informatie twee kanten op gaat, zodat de boer kan leren van wat er elders in de keten gebeurt.” De Jong: “De positie van de boer wordt tegelijkertijd verstevigd doordat hij anoniem kan bevestigen of prijsafspraken worden nagekomen. Andere spelers in de keten, waaronder de consument, zien het meteen als daar iets niet goed gaat.”

Voedselveiligheid

Blockchain toont niet alleen of de boer de afgesproken prijs ontvangt, maar legt ook de verificatie van kwaliteits- en voedselveiligheidsclaims vast, vertelt de Fairfooddirecteur. “Consumenten kunnen dankzij de technologie bijvoorbeeld controleren of de nootmuskaat van de door Verstegen beloofde beste kwaliteit is.”

Nootmuskaat in blockchain

In december zet Verstegen vijfhonderd kilo nootmuskaat in de blokchain afkomstig van veertig boeren van de Indonesische Sangihe-eilanden. Dan kunnen consumenten de reis van boom naar bord ook daadwerkelijk live volgen. Verstegen verwacht het blockchainproject in de toekomst verder uit te bouwen met andere producten. De ‘blockchain’-nootmuskaat zal vanaf 2019 in de supermarktschappen liggen.

Reageer op dit artikel