nieuws

Nederlandse levensmiddelensector tekent IMVO convenant, ngo’s uiten kritiek

Duurzaamheid & MVO

Nederlandse levensmiddelensector tekent IMVO convenant, ngo’s uiten kritiek

De Nederlandse levensmiddelensector heeft het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenant (IMVO) getekend. Doel van het convenant is om door samenwerking in de hele keten risico’s op bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen en milieuschade te beperken en zo te werken aan een verduurzaming van de productieketen.

De coalitie die het convenant tekent bestaat uit de brancheorganisaties Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging (KNSV), de vakbonden FNV en CNV, de ministeries van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de maatschappelijke organisaties ICCO, Woord en Daad en Global March Against Child Labour en het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Solidaridad sluit aan als steunbetuiger. De onderhandelingen voor dit convenant zijn gefaciliteerd door de SER.

Zwart op wit

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit): “Goed dat dit nu zwart op wit staat. Het zou nog beter zijn als deze afspraken niet nodig waren, maar dat de belangen van mens, dier, natuur en milieu in productielanden nu hoog op de agenda staan en dat bedrijven in de voedingssector zaken gaan verbeteren is mooi nieuws. Hopelijk betekent dit ook dat boeren in deze landen een eerlijke prijs ontvangen voor hun werk en hun producten. Daar werk ik in Nederland hard aan, maar voor buitenlandse boeren is dit minstens zo belangrijk”.

IMVO-risicomanagment

Alle bedrijven aangesloten bij de verschillende brancheorganisaties  moeten aan de hand van IMVO-risicomanagement alle risico’s op het gebied van mensenrechten en milieu in kaart gaan brengen en vervolgens aanpakken. De brancheorganisaties en bedrijven trekken daarbij samen op met de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties om zo problemen aan te pakken die de bedrijven niet individueel kunnen oplossen.

De lat gaat omhoog

Marian Geluk, directeur FNLI: “Met het IMVO Convenant zetten we sectorbreed in op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De lat gaat omhoog.Als sector geven we een krachtig signaal af naar de buitenwereld. De Nederlandse voedingsmiddelensector is zich bewust van de uitdagingen die ook buiten onze grenzen liggen en pakken deze structureel aan. Als grootste maakindustrie in Nederland is dit een statement van formaat.”

Kritiek IMVO-convenant

Toch uiten zeven maatschappelijke organisaties waaronder Oxfam Novib, Fairfood en Hivos kritiek op het IMVO-convenant. Ze hebben hier geen vertrouwen in.  Zo’n zes van deze partijen onderhandelden vorig jaar mee om deze afspraak tot stand te brengen, maar stapten uit het overleg.

Ze deden dit vanwege de weigering van brancheorganisaties om individuele bedrijven te laten tekenen. Ook waren volgens de maatschappelijke organisaties de standaarden wat betreft transparantie en voortgangsrapportage niet hoog genoeg.  In het huidige IMVO-convenant is dit niet veranderd.

Transparantie

Directeur Sander de Jong van Fairfood licht toe: “Zo zien we dat er nog steeds geen individuele bedrijven zelf het convenant ondertekenen. Daardoor weet niemand of bedrijven zich aan de afspraken gaan houden. We zullen daarom kritisch kijken of er nu wel concrete resultaatafspraken in staan en of er sprake is van transparantie over de uitvoering van het convenant, in het bijzonder voor individuele bedrijven.”

Fairfood en de zes andere organisaties roepen minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op het document niet te ondertekenen. 

Reageer op dit artikel