nieuws

Paul Polman: belangrijke rol Nederlandse voedselketen in behalen VN-duurzaamheidsdoelen (videos)

Duurzaamheid & MVO

Paul Polman: belangrijke rol Nederlandse voedselketen in  behalen VN-duurzaamheidsdoelen (videos)

Alleen door volop in te zetten op samenwerkingsverbanden in keten kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGS) van de Verenigde Naties worden behaald, stelt ceo Paul Polman van multinational Unilever tijdens een speech in de St. Stevenskerk in Nijmegen. En Nederland is hier een kei in, vindt Polman. “Ons land zal niet alleen herinnerd worden door de VOC-mentaliteit maar ook door zijn SDG-mentaliteit.”

Alleen door volop in te zetten op samenwerkingsverbanden in keten kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGS) van de Verenigde Naties worden behaald, stelt ceo Paul Polman van multinational Unilever tijdens een speech in de St. Stevenskerk in Nijmegen. En Nederland is hier een kei in, vindt Polman. “Ons land zal niet alleen herinnerd worden door de VOC-mentaliteit maar ook door zijn SDG-mentaliteit.”

Polman kreeg in de kerk de Nijmegen Penning uitgereikt vanwege zijn inspanningen voor een duurzame planeet. De Nijmegen Penning is een initiatief van de Radbout Universiteit Nijmegen.

In de zeventiende eeuw was Nederland beroemd vanwege zijn “VOC-mentaliteit”, maar ik hoop dat ons land door zijn houding in de 21ste eeuw wordt herinnerd vanwege zijn “SDG-mentaliteit.”

Paul Polman toont vertrouwen dat Nederland alles op alles zal zetten om de SDG-doelen van de VN te halen. Hij roemt de publiek private-samenwerkingen die onder andere in de voedselketen plaatsvinden.

Topsector agri & food

Topsectoren als de Topsector Agri & Food zijn wereldwijd leidend, vertelt de Unileverbaas tijdens zijn lezing aan de Universiteit van Nijmegen en zijn de voorbeelden van succesvolle samenwerkingen. “Nederland kan dus een significante bijdrage leveren op het wereldtoneel met als motto: “Wereldwijde Uitdagingen, Nederlandse Oplossingen.’”

Investeerders

Publiek-private samenwerkingen alleen zijn niet genoeg om de duurzaamheidsdoelen te halen. “Ook de rol van investeerders is cruciaal. De recente oproep van de ceo van investeringsmaatschappij Blackrock aan bedrijven om toch vooral te richten op lange termijn waardecreatie is een sterk signaal dat de financiële markten beginnen te schuiven.”

Duurzame voedingsmiddelen

Polman vergeet niet om de wetenschap te complimenteren. De Nationale Wetenschapsagenda linkt zijn onderzoeksprioriteiten aan maatschappelijke doelstellingen. “Hierbij levert de Nederlandse wetenschap een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de SDG’s en tegelijkertijd de kloof tussen maatschappij en wetenschap te dichten.”

Hoewel de tijd voor de SDG’s begint te dringen, ziet Polman genoeg positieve ontwikkelingen. Meer dan 50% van de consumenten prefereert duurzame merken, steeds meer bedrijven bedden de SDG’s in in hun bedrijfsvoering en 84% van de afgestudeerden wil het liefst bij een duurzaam bedrijf werken, geeft de geboren Twent aan.

Reageer op dit artikel