nieuws

Palmoliebranche over CNV-rapport: ‘Alleen samenwerking verbetert arbeidsrechten.’

Duurzaamheid & MVO

Palmoliebranche over CNV-rapport: ‘Alleen samenwerking verbetert arbeidsrechten.’

MVO de ketenorganisatie voor oliën en vetten erkent de zorgen die CNV Internationaal uitspreekt over de arbeidsrechtenschending van werknemers in de palmolie-industrie. “Wij nemen een leidende rol in de verduurzaming van palmolie.”

Het Centraal Bureau voor Statistiek kwam maandag 19 maart naar buiten met de cijfers over de gestegen invoer van palmolie in Nederland. Nederland heeft in 2017 22 procent meer palmolie ingevoerd dan in 2016. CNV Internationaal spreekt hier schande van. Aangezien uit hun onderzoek bleek dat er nog massaal arbeidsrechten van werknemers in de palmoliebranche worden geschonden.

MVO

Marjolein van der Drift, woordvoerder van MVO, zegt dat bij de productie van palmolie mensen- en werknemersrechten gerespecteerd moeten worden. De ketenorganisatie erkent de zorgen die op dat vlak nog steeds bestaan.

“De Nederlandse palmolie- industrie heeft altijd een leidende rol genomen bij het stimuleren en ondersteunen van duurzame palmolie. In 2010 initieerde MVO de Task Force Duurzame Palmolie, het eerste nationale commitment voor 100% duurzame palmolie. Samen met IDH, The Sustainable Trade Initiative, lanceerde MVO ook het “European Sustainable Palm Oil” project voor 100% duurzame palmolie in Europa in 2020,” aldus van der Drift.

Duurzame palmolie

MVO is er zeker van dat een toenemende vraag naar duurzame palmolie zorgt voor een stijging van de duurzame productie ervan. “In Nederland is al een belangrijk resultaat geboekt: van alle palmolie die in 2016 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 90% duurzaam geproduceerd. Daarmee is Nederland koploper in Europa,” aldus de woordvoerder.

Maar uit het onderzoek van het CNV blijkt dat het ook bij gecertificeerde palmoliebedrijven verkeerd gaat. “Ook daar worden mensenrechten, waaronder vakbondsrechten, regelmatig geschonden en hebben werknemers te maken met slechte arbeidsomstandigheden. Er is soms zelfs sprake van kinderarbeid,” aldus Arend van Wijngaarden vicevoorzitter van het CNV.

Mensen- en werknemersrechten

MVO geeft aan het belang van mensen- en werknemersrechten te blijven benadrukken als belangrijk principe bij de productie van duurzame palmolie in certificeringsstandaarden, daarbuiten en bij haar contacten met alle relevante partijen.

“De uitdagingen zijn complex en kunnen alleen in samenwerking met palmolieproducenten, fabrikanten, maatschappelijke organisaties en overheden worden opgelost, “reageert van der Drift.

Niet alleen certificering

Van Wijngaarden benadrukt dat “Nederlandse bedrijven niet alleen mogen afgaan op certificering, maar ook zelf onderzoek moeten doen naar mensen- en werknemersrechtenrisico’s binnen hun eigen toevoerketen om ervoor te zorgen dat hun zakenpartners deze niet schenden.”

Reageer op dit artikel