nieuws

The Protein cluster: nieuwe katalysator voor groene ondernemers

Duurzaamheid & MVO

The Protein cluster: nieuwe katalysator voor groene ondernemers

Gelderland en Overijssel starten samen The Protein Cluster, een internationaal centrum voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van ‘groene’ eiwitten.

Plantaardige eiwitten

The Protein Cluster (TPC) moet bekend gaan staan als internationaal centrum voor organisaties en bedrijven die hun kansen in de groene eiwitketen willen benutten.

Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland ziet plantaardige eiwitten als de voeding van de toekomst.

“Ik ben ervan overtuigd dat wij over tien jaar meer plantaardige dan dierlijke eiwitten eten. The Protein Cluster geeft deze ontwikkeling de versnelling die het nodig heeft.  Zelf geven we het goede voorbeeld in ons eigen bedrijfsrestaurant. Zo maken we samen werk van een ‘groene’ economie”, aldus Scheffer. 

Food Valley NL

In het internationale centrum staat de export van plantaardige ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken centraal.

Het netwerk van Food Valley NL wordt ingezet om de export te realiseren. Food Valley NL helpt bedrijven bij het vinden van relevante kennis, ondersteuning en partners en stimuleert verbindingen en samenwerkingen tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid.

Ketenbrede ondersteuning

Hester Maij, gedeputeerde Agro & Food van Overijssel: ” Naast het TPC gaat Overijssel ook binnen haar eigen Agro & Food-programma nadrukkelijker productie, verwerking en toepassing van plantaardige eiwitten stimuleren.”

Ook gaan de provincies inzetten op een gezond lokaal plantaardig eiwitklimaat. Hiervoor is ondersteuning vanuit de gehele keten, van teeltstimulering van plantaardige eiwitgewassen tot de productie van plantaardige consumentenproducten, onmisbaar.

Het cluster wordt op 11 oktober gelanceerd tijdens de Food Valley Summit Green Proteins in Ede. (Inter)nationale aansprekende sprekers zullen er hun ondernemerservaringen delen en jonge bedrijven presenteren er hun eiwitproposities aan het internationale publiek. 

Reageer op dit artikel