nieuws

ProVeg start petitie tegen Europees vleesnamenverbod voor vegaproducten

Algemeen

ProVeg start petitie tegen Europees vleesnamenverbod voor vegaproducten

Als onderdeel van een campagne tegen het voorstel van de landbouwcommissie van het Europees Parlement om vleesnamen voor vegetarische en veganistische producten te verbieden, lanceert ProVeg een petitie.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand voor een verbod om een woord als ‘burger’ te gebruiken voor vegetarische en/of veganistische producten.

Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden. Het idee achter het verbod is dat het misleidend zou kunnen zijn voor consumenten. Om diezelfde reden is eenzelfde verbod in Frankrijk al van kracht.

ProVeg

In de petitie noemt ProVeg het voorgestelde verbod “een onnodige en betuttelende restrictie. Het verbod belemmert positieve innovatie die de EU juist zou moeten stimuleren.”

Pablo Moleman, de aanvoerder van de campagne, zegt: “Er is geen enkel bewijs dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Te suggereren dat consumenten niet begrijpen wat het woord ‘vegaburger’ betekent, zoals de landbouwcommissie doet, beledigt hun intelligentie.”

Plantaardige producten

ProVeg vindt dat het verwijzen naar vlees- en zuivel op plantaardige producten een belangrijke functie vervult. “Consumenten willen weten wat ze kopen. Verwijzingen naar dierlijke producten bevatten voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten”, zegt Moleman

“Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt. Waarom zouden we het ingewikkeld maken?”

Duurzame vernieuwing

“De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van te beknellen met nutteloze regels.”

Reageer op dit artikel